Hjärnvägen till förbättrad hjärnhälsa
Hjärnvägen till en förbättrad hjärnhälsa är både ett livsstilsprogram och ett forskningsprojekt. Där deltar Väsbybor som har fyllt 65 år och önskar göra livsstilsförändringar för att förebygga minnesproblem.
Forskningsstudien Hjärnvägen
Forskningsstudien ger stöd åt livsstilsförändringar som kan leda till förbättrad hjärnhälsa. Just nu deltar 60 Väsbybor i forskningsstudien som fått namnet Hjärnvägen.
I Hjärnvägen ingår flera föreläsningar. Föreläsningarna är öppna för alla Väsbybor som fyllt 65 år, även om du inte deltar i studien i övrigt.
Hjärnvägen bygger främst vidare på lärdomar från FINGER-studien från 2015. Där ingick parallella livsstilsförändringar på fem olika områden:
- hälsosam mat
- fysisk aktivitet
- hjärngymnastik
- kontroll av hjärt-och kärlrelaterade värden
- sociala aktiviteter.
Hjärnvägen-programmet inkluderar alla dessa och även ytterligare en rad livsstilsfaktorer med vetenskaplig evidens att motverka kognitiva försämringar.
I Hjärnvägen får deltagarna dessutom stöd att utforma en egen skräddarsydd livsstilsplan utifrån individuella behov och intressen. Det gör deltagarna antingen i enskilda samtal med en utbildad livsstilscoach, eller genom coachledda samtal i smågrupper. Gruppsamtalen är nytt för fas två i studien och vi kallar det för ”andra spåret”.
Hjärnvägens föreläsningsserie
Under hösten 2024 och våren 2025 anordnas flera öppna föreläsningar som är kopplade till Hjärnvägen. Du får både kunskap, inspiration och konkreta tips för att komma igång med förändringar till en förbättrad hjärnhälsa.
Föreläsningarna baseras på de områden som ingick i FINGER-studien, men tar också upp andra livsstilsområden med god evidens för positiva effekter på hjärnans hälsa.
Du får både kunskap, inspiration och konkreta tips för att komma igång med förändringar till en förbättrad hjärnhälsa.
Tema föreläsningar
Stress på gott och ont. Hur kan man undvika negativ stress?
Den här föreläsningen handlar om vad stress är, vad det beror på och vad man kan göra åt det. Stress kan vara positivt, men negativ stress under lång tid kan vara farligt. Negativ stress kan bero på olika saker för olika personer och vi kommer att gå igenom en modell man kan använda på sig själv för att hitta orsaken till sin egen negativa stress – om man har någon. Det kommer i sin tur att ge ledtrådar till vad just du kan göra för att bli bättre på att hantera och minska din negativa stress.
Genomfördes 9 oktober 2024 av föreläsare Krister Håkansson.
Hjärnvägen till en förbättrad hjärnhälsa
Du kommer få höra om de intressanta resultaten från de första delarna av forskningsstudien Hjärnvägen. Föreläsningen innehåller även information om hur du kan göra egna livsstilsförändringar för att förbättra din hjärnhälsa.
Datum: 28 november 2024.
Tid: Klockan 14.00-15.30.
Plats: Scenrummet, Messingen.
Föreläsare: Krister Håkansson.
Under våren planerar vi ytterligare föreläsningar. Dessa kommer att annonseras under senare delen hösten och början av 2025.
Hjärnvägens föreläsningar i evenemangskalendern Länk till annan webbplats.
Hjärnvägen livsstilsprogram
Programmets första fas har pågått i sju månader, från november 2023 till juni 2024. I denna fas ingick både schemalagda gruppaktiviteter och egna livsstilsförändringar. Först fick deltagarna gå igenom en hälsoundersökning och göra en kartläggning av sin nuvarande livsstil. Med det som underlag utformade varje deltagare en individuell livsstilsplan, i dialog med en utbildad livsstilscoach. Sen fick de eget ansvar att genomföra den livsstilsplan de själva hade bestämt.
Parallellt med livsstilsplanen deltog de i ett intensivt schemalagt program. Det bestod av regelbunden fysisk träning, hälsofika och sociala träffar 2-3 gånger per vecka. I programmet ingick också flera föreläsningar om bland annat hälsosamma kostvanor, fysisk aktivitet och vikten av återhämtning. Deltagarna fick även tillgång till ett digitalt minnesträningsprogram.
Efter sju månader genomfördes en förnyad hälsoundersökning, kartläggning av den nuvarande livsstilen och i samband med det en uppdatering av den livsstilsplanen. Genom att jämföra det första tillfället och efter sju månader, kunde vi beräkna vilka förändringar som hade inträffat efter att de startade programmet, både i hälsa och i livsstil. Därmed var den första fasen av Hjärnvägen avslutad.
Resultat från fas 1 (månad 1-7) av Hjärnvägen
Den första fasen av Hjärnvägen är nu utvärderad. Här är en sammanfattning av resultaten:
Lägre blodtryck och BMI
Blodprovsanalyser före och efter programmet visar statistiskt signifikanta förbättringar av blodtryck, blodsocker och LDL-kolesterol. Totalt sett är även förändringarna i BMI statistiskt signifikanta. Innan programmet hade sex av deltagarna övervikt eller fetma, men har nu ett BMI som räknas som normalt eller övervikt.
Bättre upplevd livskvalitet hos många deltagare
19 deltagare har angett att de efter programmet upplever sin livskvalitet som bättre och 15 personer att de känner sig mindre ensamma.
Positiva resultat av både aktiviteter och individuella livsstilsplaner
73 procent av deltagarna har medverkat i minst hälften av projektets schemalagda aktiviteter, som erbjudits 2-4 gånger varje vecka. Bland aktiviteterna fanns bland annat fysisk träning, hälsofika, sociala aktiviteter, kognitivt träningsprogram (CogMed), föreläsningar och hälsoundersökningar. Dessutom har deltagarna haft tillgång till litteratur och filmat material. De har också haft möjlighet hålla kontakten med andra deltagare inom programmet med hjälp av en app.
Ungefär lika stor andel har arbetat aktivt med individuella livsstilsplaner, som de själva tagit fram i dialog med en livsstilscoach. Planerna har handlat om vilken livsstilsförändring respektive deltagare önskat och haft förutsättningar för. Bland de förändringar deltagarna bestämt sig för att genomföra på egen hand är till exempel:
- Lära sig portugisiska med appen Duolingo.
- Byta ut godis på kvällen mot frukt.
- Gå med i styrelsen för en konstförening.
- Börja bowla tillsammans med annan deltagare i programmet.
- Äta fisk två gånger per vecka.
- Bli volontär som läxhjälpare åt skolbarn.
- Äta grönsaker eller rotsaker till alla måltider.
- Byta smör eller margarin till olivolja till brödet.
Fördelar med dubbla spår i Hjärnvägen
Graden av deltagande i det schemalagda programmet hos deltagarna har inte påverkat hur positiva effekterna blev, vilket är överraskande. Detta tyder på att kombinationen av ett schemalagt program och en självutformad livsstilsplan fungerat.
De deltagare som haft svårt att delta i aktiviteter på bestämda tider 2-3 gånger i veckan har istället kunnat ägna sig desto mer åt sina livsstilsplaner i vardagslivet. På det sättet fick de samma positiva effekter som alla andra.
Så säger några av deltagarna om programmet
I en anonym enkät har deltagarna med egna ord berättat om sina upplevelser av att delta i programmet.
Ett stort tack för att jag har fått förmånen att delta i detta omvälvande projekt, som har gett mig livsglädje, mening i tillvaron och en stark och glad kropp.
Det har varit lärorikt och roligt att delta i Hjärnvägen. Jag har träffat många nya vänner, fått lära mig mycket om mat som är nyttigt och gott genom olika föreläsningar av en duktig dietist. Jag är väldigt nöjd över mitt deltagande i Hjärnvägen.
Jag är glad att jag fick chansen att delta i programmet, kommer verkligen försöka hålla fast vid det jag har förändrat.
Den fullständiga rapporten om projektets första fas Pdf, 804 kB.
Efter första sju månaderna
I nästa fas, sju månader efter programstarten, arbetar deltagarna med sina egna livsstilsplaner, det vill säga de livsstilsförändringar de själva har bestämt att genomföra i vardagslivet.
Här testar vi två varianter:
- att deltagarna gör sina livsstilsplaner tillsammans med 5-6 andra deltagare med stöd av en livsstilscoach.
- att deltagarna får enskilda samtal med en livsstilscoach.
Efter att de skräddarsydda livsstilsplanerna har utformats, bjuds alla deltagare regelbundet in till träffar för att fylla på med mer kunskap och få inspiration av varandra.
Efter ett år bjuds deltagarna in till en återträff för att på nytt undersöka sina hälsovärden och kartlägga sin livsstil.
FINGER-studien
FINGER är en förkortning av Finnish Geriatric Intervention Study to Prevent Cognitive Impairment and Disability. Det nya med FINGER var att man undersökte effekten av att ändra flera livsstilsfaktorer parallellt, till skillnad från att bara titta på en enda faktor.
Studien var ett samarbete mellan flera forskningsinstitut och leddes av professor Miia Kivipelto och har beskrivits som ett genombrott. Resultaten visade att de som gjorde parallella livsstilsförändringar på flera områden tydligt förbättrade både sitt minne och andra kognitiva förmågor.
Resultatet av studien genomförd i Finland av professor Miia Kivipelto Länk till annan webbplats.
FINGER abc
FINGER abc ger dig tips om hur du kan göra livsstilsförändringar för att förbättra din hjärnhälsa.
FINGER abc - för bättre hjärnhälsa hos Demenscentrums webbplats Länk till annan webbplats.
Kontaktuppgifter till Hjärnvägens projektledare
Vill du veta mer om Hjärnvägen eller ta del av material från temaföreläsningarna? Välkommen att kontakta projektledare Ulrika Lindqvist.
Ulrika Lindqvist
Mejladress: ulrika.lindqvist@upplandsvasby.se
Telefon: 070-749 00 90