Din egen beredskap

En kris kan påverka samhället och våra resurser på olika sätt. Du kan förbereda dig för att bättre klara ett krisläge.

En kris i samhället kan påverka våra normala resurser som elförsörjning och vattenförsörjning. Du kan klara en kris bättre genom att förbereda dig. Här är några tips på saker som kan hjälper dig att vara mer förberedd.

Batteridriven radio

Vid en allvarlig händelse behöver du kunna ta emot viktig information från myndigheter, framförallt via Sveriges Radio P4. Om elen försvinner kan det vara svårt. Med en batteridriven radio kan du ta del av viktig information.

Spritkök

Utan el är det svårt att tillaga mat och koka till exempel vatten. Vid en långvarig händelse eller kris är det bra att ha ett spritkök hemma.

Vatten

Rent dricksvatten är livsnödvändigt. Om du är osäker på vattenkvaliten behöver du kunna koka vattnet. Du kan också förbereda dig genom att tappa upp vatten i dunkar och förvara dem i ett mörkt och svalt rum.

Fler råd om hur du kan förbereda dig för kris

På Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) webbplats och krisinformation.se kan du läsa mer om hur du kan förbereda dig för kris och strömavbrott.

Förbered dig för kris på MSB:s webbplats Länk till annan webbplats..

Så förbereder du dig för strömavbrott på krisinformation.se. Länk till annan webbplats.

"Om krisen eller kriget kommer"

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har tagit fram broschyren "Om krisen eller kriget kommer" om hur du kan förbereda dig för att klara en kris. Den går att beställa, ladda ner eller lyssna på, och finns översatt till många språk.

"Om krisen eller kriget kommer" på MSB:s webbplats Länk till annan webbplats..

Senast uppdaterad: 30 augusti 2023