Möt Petra - en av våra medarbetare
Petra, boendevägledare.

Vad fick dig att välja just den här yrkesbanan?
Jag har en bakgrund som kognitionsvetare och min ursprungliga plan var att forska. Men under vägens gång insåg jag att mitt verkliga intresse låg i att arbeta med människor. För mig handlar det mycket om att stötta personer som befinner sig i en utsatt situation av olika anledningar och att skapa möjligheter för dem att hitta sin plats i samhället. Jag brinner för att bygga broar mellan individer och ett gott, tryggt liv.
Hur kan en arbetsdag se ut för dig?
Som boendevägledare ser mina arbetsdagar väldigt olika ut, och det är något jag verkligen uppskattar med mitt jobb. Vissa dagar har vi exempelvis besiktning av en ny lägenhet som någon ska flytta in i. Andra dagar handlar mer om det administrativa och det sociala, såsom att träffa en klient som är på väg att få en försökslägenhet eller skriva journalanteckningar. Det förekommer även situationer som kräver att man snabbt planerar om sin dag eller tänker utanför boxen.
På vilket sätt skulle du säga att du i ditt arbete skapar värde för Väsbybon?
Jag ser vårt arbete på boendeenheten som en viktig pusselbit för att stötta Väsbybor som av olika skäl inte skaffa ett eget boende. Vi möjliggör och underlättar för dessa individer att få ett tryggt och stabilt boende, vilket i förlängningen stärker både individen och samhället i stort. Genom att hjälpa personer till ett fast boende bidrar vi till en starkare och tryggare kommun med invånare som känner sig hemma och säkra i sin bostadssituation.
Vad skulle du säga är det bästa och roligaste med ditt jobb?
Det absolut roligaste med mitt arbete är mötet med alla olika människor. Jag får träffa klienter, hyresvärdar och samarbeta med olika enheter inom kommunen. Rollen som boendevägledare är som att vara en spindel i nätet – man samverkar och samordnar med många olika aktörer och får en bred förståelse för hur kommunen arbetar för invånarnas bästa.
Upplever du att du har utvecklats i din roll sedan du började i kommunen?
Absolut! Jag har förmånen att arbeta med en mycket kunnig grundstab av kollegor som har lärt mig enormt mycket om hur kommunen fungerar. Boendeenheten är dessutom en ny enhet, och jag har aldrig tidigare arbetat i en så specialiserad miljö. Här har jag utvecklat min kunskap inom hyresjuridik och lärt mig det praktiska handhavandet av lägenheter. Varje dag ger nya lärdomar, och jag känner att jag växer i min yrkesroll.
Vad skulle du säga är viktiga egenskaper om man ska bli boendevägledare?
För att trivas och lyckas som boendevägledare tror jag att det är avgörande att ha ett öppet sinne och en genuin vilja att samarbeta. Det är viktigt att kunna möta människor där de befinner sig och att vara flexibel i sitt arbetssätt.
Om en person funderar på att söka en tjänst hos er, vad skulle du vilja förmedla då?
Jag skulle vilja lyfta fram att Upplands Väsby kommun värdesätter individens unika kompetenser och erfarenheter. Här får man utrymme att använda och utveckla det man har med sig i sin egen kunskapsportfölj. Jag skulle också vilja lyfta att man kan vara välkommen till en enhet som Boendeenheten även om man inte har en formell socionomutbildning.