Förorenade områden och sanering

Ett förorenat område är en plats som är så förorenad att den kan medföra skada eller risk för människors hälsa eller för miljön. Som fastighetsägare eller verksamhetsutövare kan du behöva göra undersökningar och sanera förorenade områden.

Vad är ett förorenat område?

I miljömålet om en giftfri miljö står det att miljön ska vara fri från ämnen och metaller som skapats i eller utvunnits av samhället och som kan hota människors hälsa eller den biologiska mångfalden.

Området kan bestå av mark, vatten, sediment, byggnader eller anläggningar som har förorenats till exempel genom tidigare utsläpp, läckage, olyckor eller av konstruktionsmaterialet.

Ett förorenat område har påtagligt högre halter av föroreningar än de naturliga halterna i området. Det har ingen betydelse om föroreningarna har hamnat där avsiktligt eller oavsiktligt.

Karta på länsstyrelsens webbplats över förorenade områden Länk till annan webbplats.

Upplysningsskyldighet och akuta händelser

Föroreningarna upptäcks ofta när man vill bygga nytt eller använda fastigheten på något annat sätt än vad den tidigare använts till. Om du äger eller använder en fastighet och upptäcker en förorening ska du genast anmäla det till Upplands Väsby kommuns miljöenhet. Detta gäller oavsett om området tidigare ansetts vara förorenat.

Du måste kontakta räddningstjänsten omedelbart om det är en akutsituation och det finns en risk att föroreningen sprids. En sådan situation kan vara en brand eller tankbilsolycka.

Ansvar för sanering

Du som förorenat området är också ansvarig för att sanera det, till exempel genom att schakta bort jorden. Om det är flera företag eller personer som bedrivit verksamhet på platsen kan miljöenheten behöva göra en ansvarsutredning.

Om det inte går att hitta någon som är ansvarig för att ha förorenat området faller ansvaret för att sanera området på den som är fastighetsägare efter den första januari 1999. Om det är en bostadsfastighet gäller det ansvaret bara om köparen har känt till föroreningen.

När det inte finns någon som är ansvarig för föroreningen kan Länsstyrelsen i Stockholms län eller Upplands Väsby kommun undersöka och åtgärda prioriterade områden med statliga bidrag.

Anmälningsplikt vid sanering

En sanering kan innebära risk för spridning eller exponering av föroreningarna, därför ska du göra en anmälan av saneringen till Bygg- och miljönämnden. Du ska göra en skriftlig anmälan minst sex veckor innan du börjar sanera.

Du ska också göra en anmälan innan du gör någon annan åtgärd som kan riskera att föroreningen sprids.

Hantering av förorenade massor

Det krävs särskilt tillstånd för transport, mottagning och behandling av förorenade massor. Du som lämnar ifrån dig avfall har ett ansvar att kontrollera att mottagaren har tillstånd för hanteringen.

Schaktmassor klassificeras som avfall och kan, om föroreningen utgör liten risk, återanvändas i så kallat anläggningsändamål. Ofta krävs anmälan eller tillstånd om du vill använda massorna på en annan fastighet.

Läs mer om masshantering och användning av massor i anläggningsarbete på naturvårdsverkets webbplats Länk till annan webbplats.

Tillsyn av förorenade områden

Miljöenheten är tillsammans med länsstyrelsen tillsynsmyndighet över förorenade områden.

Tillsynsansvaret innebär att tillsynsmyndigheterna kan söka den som är ansvarig och ställa krav på undersökningar och åtgärder. Exempel på undersökningar är inventeringar, miljötekniska och geotekniska undersökningar.

Miljöenheten kan också informera om risker i samband med exploatering och ändrad användning av mark eller i samband med att en verksamhet påbörjas eller avslutas.

Naturvårdsverkets Metodik för inventering av förorenade områden Länk till annan webbplats.

Naturvårdsverkets vägledning inom förorenade områden Länk till annan webbplats.

Naturvårdsverkets blanketter för MIFO-inventering Pdf, 402 kB.

Om förorenade områden på länsstyrelsens webbplats Länk till annan webbplats.

Handledning förorenade områden i EBH-portalen.se Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: 17 maj 2024