Matfett och olja

Spola inte ner överblivet fett från matlagning i avloppet. Det kan till exempel orsaka stopp i avloppsledningar.

Fett och olja som spolas ner i avloppet kommer så småningom att stelna. Det kan då orsaka stopp i avloppsledningar och ställer även till det i reningsverk. Därför är det viktigt att inte spola ner fett i avloppet, exempelvis överblivet fett från matlagning i kastruller och stekpannor. Det gäller också fett från glasburkar med till exempel soltorkade tomater, tonfisk och fetaost, och även fett från fritering och marinader.

Fett blandar också gärna ihop sig med skräp som till exempel våtservetter och tops som felaktigt har spolats ner i avloppet. Då bildas så kallade fettberg som måste tas bort. Större mängder fett som tar sig hela vägen till avloppsreningsverket riskerar även att skapa obalans i reningsprocessen.

Tips på hur du tar hand om fett

  • Torka alltid ur stekpannan, kastrullen och ugnsformen med hushållspapper innan du sköljer den. Släng pappret i påsen för matavfall. Stelnat fett slängs också i matavfallet.
  • Samla upp avsvalnad frityrolja och matolja från konserver.
  • Häll den uppsamlade kalla oljan i en tätt försluten klämbar behållare, exempelvis en liten plastflaska som max innehåller 1 liter. Använd gärna en miljötratt så blir det enkelt att hälla över. Märk behållaren med ”Matfett.”

Du kan beställa en miljötratt för matfett av SÖRAB.

Beställ en miljötratt för matolja och fett på SÖRAB:s webbplats Länk till annan webbplats.

Information om kommunalt avlopp Länk till annan webbplats.

Här kan du lämna fett

Du som bor i småhus kan lämna fett från matlagning i den röda boxen för farligt avfall.

Bor du i flerbostadshus samlas fett från matlagning i en grå box i ert miljörum. Kolla med hyresvärden eller styrelsen vad som gäller där du bor. Det är bara de som kan beställa en grå box till fastigheten.

Du kan också lämna in fett på Smedby och mobila återvinningscentralen.

Läs mer under Hämtning av avfall

Senast uppdaterad: 11 mars 2025