Vad gör socialtjänsten?

Socialtjänsten finns för att hjälpa dig och din familj.

Om du eller någon annan du känner mår dåligt och inte kan få hjälp hemma kan du ta kontakt med socialtjänsten. Det kan exempelvis handla om att

  • dina föräldrar har svårt att ta hand om dig. Till exempel för att de själva mår dåligt, bråkar mycket, dricker eller tar droger.
  • du gör saker som inte är bra för dig själv eller andra, till exempel skär dig, skolkar från skolan eller ofta blir arg och slåss.
  • du gör saker som är olagliga.
  • du upplever att du alltid har strängare regler än alla andra, inte får bli kär i vem du vill, att du blir pressad att göra saker mot din vilja, eller känner dig hotad av din familj.

Men det kan också handla om andra saker.

Vill du få kontakt med socialtjänsten kan du ringa till mottagningsgruppen på telefonnummer: 08-590 970 70.

Vanliga frågor och svar om soc

Har du funderingar på vad socialtjänsten faktiskt gör och vad du som ung har rätt till i kontakt med oss? Här kan du hitta frågor och svar. Vill du veta mer kan du också få mer information på kollpasoc.se Länk till annan webbplats.

Soc betyder socialtjänsten. Soc finns i varje kommun och de jobbar för att alla som bor i kommunen ska ha det bra. Om man inte har det bra kan man behöva stöd och hjälp från soc. Soc har ett särskilt viktigt ansvar för att barn och ungdomar ska ha det bra när de växer upp.


På socialtjänsten jobbar både män och kvinnor. Deras jobb är att prata med familjer där det finns problem och föreslår olika sorters hjälp. Om en vuxen eller barn i en familj behöver hjälp av soc, är det ganska vanligt att de andra i familjen också behöver det. Socialsekreterarna måste alltid lyssna på barnen för att det ska bli så bra som möjligt för dem.


Om någon är orolig för att ett barn inte har det bra så kan den personen anmäla det till soc. Man kan till exempel skriva eller ringa till soc och berätta vilket barn det handlar om och varför man är orolig. Det här kallas att personen gör en orosanmälan.


Ofta brukar anmälningar handla om att föräldrarna kanske inte kan ta hand om barnet, eller att barnet gör farliga saker.


Vem som helst kan göra en orosanmälan, om du är orolig för ett syskon eller en vän kan även du göra en orosanmälan.

Det kan vara lite olika. Men man kan alltid ringa till kommunen där man bor och säga att man vill prata med socialtjänsten.


Om du känner dig osäker kan du ta hjälp av en vuxen som du känner dig trygg med när du kontaktar soc. Det kan till exemepel vara din skolkurator, en kurator på ungdomsmottagning eller bara en vuxen person.


I Upplands Väsby kommun kan du som barn, ung eller vuxen ringa till det som kallas mottagningsgruppen 08-590 970 70. Då kan du fråga eller berätta hur du känner och vad du är orolig för.

Om du är under 18 år behöver soc i vanliga fall tala om för dina vårdnadshavare vad ni har pratat om. Socialsekreteraren stämmer av med dig om det är någonting som känns jobbigt att dina föräldrar får veta och hur ni kan prata med dina föräldrar på ett sätt som känns okej för dig.


Det är viktigt att du berättar för socialsekreteraren om du är rädd för vad som händer om vi pratar med dina föräldrar. Om det är riktigt allvarligt har soc möjlighet att skydda dig.

 

När du fyllt 18 anses du enligt svensk lag som myndig. Det betyder att dina föräldrar endast har rätt att få information om det du säger till soc med ditt medgivande.

Du har många rättigheter i kontakt med soc.


  • du har rätt att ställa frågor, du får fråga samma sak flera gånger om du inte förstår
  • du har rätt att bli lyssnad på och tagen på allvar
  • du har rätt att få hjälp
  • du har rätt att ha en tolk när du pratar med soc
  • du har rätt att få information om vad som händer efter ditt möte med soc, vad soc gör i din utredning och det som skrivs om dig
  • du bestämmer själv hur mycket du berättar för soc, du kan vara helt tyst och bara lyssna. För att soc ska kunna hjälpa är det viktigt att kunna berätta. Du kan prata med soc om hur det känns bäst för dig att prata. Du kan ha kontakt med soc på olika sätt och ta med dig någon som stöd.

Vad händer när jag är i kontakt med socialtjänsten?

När du som ung eller din familj har vissa svårigheter kan ni behöva stöd och hjälp från socialtjänsten. I Upplands Väsby kommun är det utredningsenheten barn och unga ni har kontakt med.

Kontakt

Du, familjen eller någon annan i din närhet tar kontakt med socialtjänsten. Du kan höra av dig till Väsby direkt eller direkt till vår mottagningsgrupp. Du kan ringa anonymt. En socialsekreterare pratar med dig och/eller andra för att förstå situationen. Utifrån det som berättas görs en bedömning om en utredning ska starta.

 

Ibland får vi veta att någon är orolig för dig. Då kan de skicka in en orosanmälan till kommunen. På kollpasoc.se kan du se en film om vad en orosanmälan är Länk till annan webbplats..

Utredning

Du och din familj pratar med en socialsekreterare vid ett eller flera tillfällen om din situation, om det finns några risker och hur ni vill att det ska vara och hur det ska bli bättre. Ibland kan socialsekreteraren behöva prata med andra som till exempel släktingar, skola, polisen eller andra verksamheter. Du får alltid veta vilka vi pratar med. En utredning tar som mest upp till fyra månader.

kollpasoc.se Länk till annan webbplats. kan du få mer tips om vad du kan tänka på när du träffar oss.

Beslut

Tillsammans kommer ni fram till om stöd behövs från kommunen och vad som skulle hjälpa dig och din familj. Socialsekreteraren fattar beslut om vad som är möjligt.

Alla öppenvårdsinsatser är frivilliga. Ni kan också komma fram till att ni inte behöver insatser från kommunen.

Insats

Hjälpen från socialtjänsten kallas för insatser. Det handlar om att prata om hur det kan bli bättre hemma och hur familjen tillsammans kan lösa det som är problem.

Du/ni träffar de personer som ska göra insatsen eller insatserna.

Exempel på insatser kan vara att

  • Föräldrar får hjälp att vara bättre föräldrar
  • Familjen får prata med någon som arbetar med att hjälpa familjer
  • Hitta fler vuxna som kan hjälpa dig såsom att jobba med familjens nätverk, en kontaktperson eller en kontaktfamilj

Ibland måste barn och ungdomar bo någon annanstans än hemma, för att få skydd eller hjälp. Men det är inte så vanligt. På kollpasoc.se kan du läsa mer om placering. Länk till annan webbplats.

Är du över 15 år kan du tacka nej till en del insatser från soc. Är du under 15 år kan föräldrarna tacka nej.

Uppföljning

När du får hjälp behöver socialtjänsten kolla så att hjälpen fungerar och hur det går för dig och din familj. De pratar med dig för att fråga hur du mår och hur det går. Du har alltid rätt att själv ta kontakt och prata om du vill berätta något.

Senast uppdaterad: 23 oktober 2024