• Startsida
  • / Barn och unga tycker till om Väsby

Barn och unga tycker till om Väsby

Hur nöjda är Väsbys barn och unga med sin kommun? Nu genomför Upplands Väsby en medborgarundersökning bland invånare som är under 18 år.

Fyra flickor i grundskoleåldern sitter på en trappa och tittar på sina mobiler.

Foto: Anna Roström. Bilden är copyrightskyddad av Johnér bildbyrå.

I Barnens medborgarundersökning tar kommunen reda på hur barn och unga i åldrarna 7-17 tycker att det är att bo och leva i Upplands Väsby.

Barn och unga är vår framtid. Vi vill veta hur de ser på trygghet, skola, fritid och vad de generellt tycker om att bo i kommunen. Resultatet kommer att hjälpa oss att fatta beslut som gör kommunen till en ännu bättre plats för barn och unga, säger Emelie Voetmann (L) som är ordförande i kommunstyrelsens klimat-, miljö- och hållbarhetsutskott.

Frågor om Väsby

Frågorna handlar bland annat om boendemiljö, skola, trygghet, inflytande, fritid, resvanor och barnens perspektiv på kommunens varumärke och attraktivitet. Frågorna har testats vid tidigare undersökningar som genomförts i andra kommuner.

Slumpvis utvalda barn från olika geografiska områden i Väsby får via vårdnadshavaren brevledes en inbjudan att medverka i undersökningen. Svaren lämnas via en webbenkät som är anpassad utifrån barnens ålder.

Anonyma svar

Frågorna kan läsas upp och det finns en särskild webbenkät för åldrarna 7-11 år. Det finns också en anpassad webbenkät för unga mellan 12-17 år.

Alla svar behandlas anonymt. Resultatet kommer vi sedan att kunna jämföra med vad barn och unga svarat vid undersökningar i andra kommuner. Viktigast av allt är att få se vad barn och unga i Väsby tycker är bra i deras samhälle och vad som kan förbättras, säger Cecilia Falkeborn som är strateg för social hållbarhet i kommunen.

Medborgarundersökningen inleds den här veckan och pågår till 4 november.

Senast uppdaterad: 25 september 2024