• Startsida
  • / Nu synliggör vi den offentliga konsten

Nu synliggör vi den offentliga konsten

Hur ser den offentliga konsten ut i Väsby och var hittar man den? Nu genomför vi en inventering av alla konstverk. Målet är att synliggöra dem för alla Väsbybor.

Konstverk som är format som en skogsmyra.

Konst från 2024; "Skogsmyran", av Nils Odén, kan betraktas på torget bakom Messingen i centrala Väsby. Foto: Daniel Jansson, Upplands Väsby kommun

Upplands Väsby har ett 50-tal konstverk i offentliga utomhusmiljöer. Konstverken är kommunalt eller privat ägda men de är inte registrerade hos oss. Inte heller finns det en karta som visar var Väsbyborna kan hitta olika konstnärers verk, men det ska det bli ändring på. I dagarna pågår inventeringen av samtliga konstverk i offentliga utomhusmiljöer. Arbetet ska resultera i en digital karta för allmänheten och med information om varje konstverk.

Den offentliga konsten är en viktig del av Väsbybornas gemensamma vardagsrum. Konsten öker trivseln i Väsby och ger samtidigt upphov till reflektion och diskussion. Mer offentlig konst är en naturlig del av den moderna småstad som växer fram i Väsby, säger kommunstyrelsens ordförande Mathias Bohman (S).

De äldsta från 50-talet

Konstverken som inventeras är gjorda från 1958 och framåt. Mycket har tillkommit under 2000-talet, till exempel konstverket ”Torsdag klockan fem” som är placerat i Blå Parken. Konstverket är en hyllning till hårdrocksgruppen Europe och invigdes i anslutning till Upplands Väsby kommuns 70-årsfirande 2022. Det allra senaste konstverket, ”Skogsmyran” från 2024 (se stora bilden), går att beskåda på torget bakom Messingen.

Karta för allmänheten

När inventeringen är gjord fortsätter vi arbetet med att forma en publik kartbild med information om varje konstverk.

– Vi har sett att det på flera håll behöver göras mer för att både vårda den konst som finns och att synliggöra den för allmänheten. Att inventera och skapa en heltäckande bild av existerande konst är ett steg, ett annat är kommunens pågående process med att forma en strategi kring hur framtidens konst i offentliga miljöer ska se ut, säger stadsarkitekt Lena Nordenlöw.

Den kommande strategin tas fram av tjänstepersoner och ska därefter prövas av kommunens politiker.

Senast uppdaterad: 28 augusti 2024