• Startsida
  • / Var med och forma framtidens bibliotek i Väsby!

Var med och forma framtidens bibliotek i Väsby!

Vad vill du ha i biblioteket när det flyttar från Messingen till nya lokaler? Torsdag den 29 augusti ordnas en dialog på den framtida adressen vid Elis Park och Centralvägen.

Biblioteksmiljö med några böcker på ett bord. Böckerna är skrivna av Kristina Lugn.

Foto: Daniel Jansson, Upplands Väsby kommun

Ett bibliotek är inte bara böcker. Det finns en rad aktiviteter som erbjuds och nu vill bibliotekets personal veta vad invånarna vill ha i det nya biblioteket. Torsdag 29 augusti ges möjlighet för alla Väsbybor att komma förbi Elis Park på Centralvägen och lämna förslag på vad biblioteket ska innehålla.

Viktig plats i lokalsamhället

Biblioteket har en fortsatt självklar och viktig plats i vårt samhälle. Det visar inte minst statistiken över antalet invånare som nyttjar biblioteket. Genom dialogen vill vi göra Väsbyborna delaktiga i arbetet med att forma det framtida biblioteket som planeras flytta in på Medborgarhusets gamla adress och som kommer att fortsätta vara en viktig geografisk plats för möten mellan människor, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Andrea Möllerberg (VB).

Det må vara tyst på ett bibliotek, men där råder fullt av aktiviteter som bjuder in till möten mellan människor. I lokalerna ordnas bland annat författarbesök, utställningar, bokcirklar och föredrag.

Populärt bibliotek

Utlånen är många. Sedan pandemin har besöken ökat markant och vi har till exempel redan fullbokat på höstens kommande författarlunch, säger bibliotekschef Catharina Ek.

Till biblioteket hör också bokbussen som besöker alla kommunens förskolor, samt en eldriven bibliotekscykel som används för att låna ut böcker till besökare i Väsby centrum och i bibliotekets nya enhet i Sigma centrum. Biblioteket har numera även möjlighet att erbjuda hemleverans av böcker till seniorer i samarbete med Väsbys seniorföreningar.

Catharina Ek hoppas att synpunkterna från allmänheten ska hjälpa biblioteket att forma sin framtid. Inte minst vill hon att Väsbybor ska känna sig delaktiga och förstå att biblioteket finns till för dem.

Vi vill vara Upplands Väsbys vardagsrum och relevanta för kommuninvånarna vid olika tider i livet. Små barn kan måla och lyssna på sagor, studerande kan få stöttning och låna studieplatser. Alla som vill kan ta del av författarbesök, utställningar, bokcirklar och föredrag. Här kan alla mötas oavsett ålder, språk och förutsättningar och utan krav på motprestation, säger Catharina Ek.

Den som vill bidra med synpunkter om nya biblioteket kan besöka dialogen i Elis Park, torsdag 29 augusti kl 14-16.

Mer om dialogen Länk till annan webbplats.

FAKTA: Flytten av biblioteket

Kommunala bostadsbolaget Väsbyhem har under våren rivit det gamla Medborgarhuset på Centralvägen. På platsen planeras det i stället uppföras bostäder och verksamhetslokaler för kommunens huvudbibliotek som i dag finns i Messingen. Målet är att det nya kvarteret ska bidra till en sammanhållen central gata med en levande bottenvåning. Den nya bebyggelsen ska komplettera den som redan finns i närområdet och på ett bättre sätt knyta ihop stråket mellan järnvägsstationen och Väsby centrum.

Biblioteket i Väsby, med kärnverksamheten i Messingen, har närmare 81 000 tryckta böcker i samlingarna och tillgång till drygt 46 000 e-böcker. Förra året registrerades över 200 000 utlån vid biblioteket. De mest utlånade böckerna 2023 var De sju systrarna, del 8, av Lucinda Riley och Harry Whittaker. Mest utlånade bok inom barn och ungdom var Superhjältar, del 7, av Elias och Agnes Våhlund.

Senast uppdaterad: 26 augusti 2024