Utegym

Träna dina styrka, balans och smidighet i kommunens utegym. I Runbyspåret finns också en utmanande hinderbana.

Kommunens utegym

På flera platser i kommunen finns utegym där du när som helst kan träna styrka, balans och smidighet ute i den friska luften. Flera utegym ligger i anslutning till elljusspår, så möjligheten finns att passa på att avsluta löprundan med ett styrkepass. I Smedby finns också två parkourbanor.

Olika träningsstationer på utegymmet i Bollstanäs.

Utegymmet ligger söder om den stora lekparken vid Abborrgränd, nära gångvägen och sjön Norrviken. Här erbjuds mångsidig träning med justerbara vikter och det finns sammanlagt 10 olika stationer.

Fotografi på ringar, ribbstol och annan utrustning på utegymmet.

I det nya bostadsområdet i Frestaby finns ett utegym med fem olika stationer och två studsmattor. Det är en yta där barn och vuxna kan träna och leka tillsammans.

Fotografi på olika träningsmaskiner på utegym Hagängen.

I Hagängen finns ett utegym med fyra olika stationer. Vid två av stationerna kan du göra flera olika övningar. Utegymmet ligger intill en lekplats så barn och vuxna kan leka och träna tillsammans.

Olika träningsmaskiner på utegymmet vid Runbyspåret.

Vid Runbyspåret, nära Runby skola, finns ett utegym med tre olika stationer. Du kan göra flera olika övningar vid varje station.

Foto på utegymmets utrustning vid Sandaspåret.

Vid Sandaspåret, ​som ligger vid Sandakärret, finns ett utegym med tre olika stationer. Du kan göra flera olika övningar vid varje station.

På Skälbyplan finns ett utegym på konstgräs med olika åtta stationer. Vid en station kan du göra övningar med tre olika viktmotstånd som lyfts uppåt. Det finns även en station där du kan träna hela kroppen genom motståndsträning med egen kroppsvikt. På utegymmet finns:

  • step-up plattformar med två olika höjder
  • en lutande bänk för magövningar
  • en station för dips och armhävningar
  • monkeybars och en station för chins och hängande magövningar.
Vy över Skälby utegym

Foto på utegym i Smedby

I Smedby, nära Vikingagården Gunnes gård, finns en träningsyta med nio olika stationer. Utegymmet är utformat som en mindre hinderbana, med nät att krypa under, väggar att ta sig över och andra typer av stationer. Det går också att träna vid enskilda stationer var för sig. Bredvid träningsytan finns en lekplats där även barnen kan leka.

Foto på utrustning på utegymmet vid Smedsgärdsspåret

Uppe på åsen vid Smedgärdsspåret finns ett utegym. Det är vackert beläget i skogen ovanför Vilundaparket. Här tränar du med utsikt över östra Väsby. Utegymmet har sju stationer och är byggt i naturmaterial. Vid varje träningsstation finns instruktionsskyltar. De visar förslag på övningar, hur du ska göra dem och vilka olika muskler som används.

Utegymmet i Vilundaparkens aktivitetspark

Utegymmet i Vilundaparkens aktivitetspark har en hinderbana samt redskap för övningar i styrka, spänst och koordination. Utegymmet ligger i nära anslutning till Vilundaparkens övriga anläggningar.

Bild på utegymmet utanför Vilundahallens fotbollshall

På utegymmet vid Vilunda fotbollshall finns en träningsställning för både statisk och dynamisk träning. Du kan själv välja vilken kroppsdel du vill träna, så som mage, armar, axlar eller ben. Utöver ställningen finns fem maskiner med vikter där hela kroppen kan tränas. Maskinerna har justerbara vikter så att tyngden kan anpassas efter det motstånd du vill träna med.

I Smedby finns två parkourbanor som är öppna för allmänheten. En bana finns på Norra berget och en vid näridrottsplatsen nära Smedbyskolan.

Vy över parkourbana
Vy över parkourbana

Hinderbana i Runby – Väsby OCR-bana

Utmana dig själv i hinderbanan längs Runbyspåret.

Bild på kvinna i hinderbanan

Banan är 2,1 km lång och består av elva olika hinder med olika svårighetsgrad. De är populära hinder vid OCR-tävlingar. OCR är en förkortning för Obstacle Course Racing, hinderbanelopp. Hinderbanan startar vid Runby spårcentral, i närheten av Runby skola.

Information om hinderbanan med instruktionsfilmer

Senast uppdaterad: 22 maj 2024