Så kan du hjälpa till

Många vill hjälpa människor som flytt från Ukraina. Du kan hjälpa till som volontär i en lokal organisation. Har du ett tillfälligt boende att erbjuda kan du göra en intresseanmälan.

Hjälp till som volontär i Väsby

Flera lokala organisationer behöver fler volontärer i sitt arbete för flyktingar från Ukraina.

Svenska kyrkan, Hammarby församling

Svenska kyrkan arrangerar språkcafé och mötesplats för flyktingar. Som volontär kan du bland annat hjälpa till på mötesplatsen, prata svenska med besökarna, ordna aktiviteter för barnen och följa med på utflykter.

Information om volontärarbete på Svenska kyrkans webbplats Länk till annan webbplats.

Väsbys Humanitära Hjälp

Väsbys Humanitära Hjälp hjälper kvinnor och barn som kommit till Väsby med förnödenheter, stöttar i kontakter med myndigheter och tipsar om aktiviteter. Gruppen behöver volontärer för tolkhjälp och för arbete med insamlingar.

Kontakt: Via administratörerna för Facebookgruppen.

Facebookgruppen Väsbys humanitära hjälp till Ukraina Länk till annan webbplats.

Equmeniakyrkan

Equmeniakyrkan har språkkafé varje vecka, där gästerna får prata svenska och lära känna samhället. Språkkaféet drivs av volontärer och fler är välkomna att hjälpa till. Inga särskilda förkunskaper behövs, alla pratar vanlig vardagssvenska.

Information om språkkaféet på Equmeniakyrkans webbplats Länk till annan webbplats.

Att hjälpa till med boende

Upplands Väsby kommun har just nu inget behov av boende i privatbostäder för flyktingar, men situationen kan snabbt förändras. Du som har plats i din bostad eller ett tillfälligt boende att erbjuda flyktingar kan göra en intresseanmälan.

Kommunens verksamheter har i dag inget behov av insamlad mat eller kläder. Vänd dig till etablerade välgörenhetsorganisationer om du vill hjälpa till.

Fastighetsägare som vill hjälpa till med bostäder

Du som är fastighetsägare och har lägenheter för uthyrning till människor som flytt ska höra av dig till Migrationsverket.

Information till fastighetsägare på Migrationsverkets webbplats Länk till annan webbplats.

Är du fastighetsägare i Upplands Väsby och har lägenheter för uthyrning kan också göra en intresseanmälan hos kommunen. Du blir då kontaktad om behov uppstår.

Hjälp på plats i Ukraina

Etablerade hjälporganisationer har den organisation som behövs för att hjälpen ska nå fram. De känner till behoven på plats. Många frivilligorganisationer tar emot gåvor och pengar för stöd till de drabbade i Ukraina och i närområdet.

Giva Sverige är en branschorganisation för ideella organisationer. De har gjort en lista över stora och små organisationer som har verksamhet på plats i Ukraina.

Organisationer med verksamhet i Ukraina på Giva Sveriges webbplats Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: 12 maj 2022