Begravning

I Upplands Väsby är det Eds, Fresta och Hammarby församling som har hand om begravningar. Församlingarna ska se till att det finns särskilda gravplatser för de som inte tillhör ett kristet trossamfund. De ska även se till att det finns en lokal utan religiösa symboler för ceremonin.

Vad är en borgerlig begravning?

En borgerlig begravning görs utan religiösa inslag. Vem som helst kan begravas borgerligt i Sverige. Även du som tillhör svenska kyrkan eller något annat samfund.

Vem får leda en begravningsceremoni?

Det är en begravningsförrättare eller officiant som leder ceremonin. Vid en borgerlig begravning kan det exempelvis vara en vän, en släkting eller en person från begravningsbyrån.

Upplands Väsby kommun har en utsedd officiant: Christina Norlin Mistander (S).

Vad kostar en begravning?

I den skatt som du betalar ingår en obligatorisk begravningsavgift. Kontakta församlingarna direkt för information om vad som ingår i begravningsavgiften.

Har du frågor om begravning?

Kontakta någon av begravningsbyråerna i kommunen om du har några frågor om begravning.

Mötesplatsen Nätverket SAMS är till för dig som förlorat en nära vän eller anhörig. Där kan du lyssna, prata och dela erfarenheter. Du är alltid välkommen oavsett vem du har förlorat och oavsett om du drabbats nyligen eller om det gått en tid.

Samarbete för människor i sorg - föreningen SAMS Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: 12 september 2023