Examensarbete: Möjligheter och utmaningar med AI och geodata

Jobbannons bild

Detta examensarbete vänder sig till studenter inom samhällsbyggnad och datavetenskap med särskild inriktning på kunskaper inom AI och dess tillämpning i olika samhällsbyggnadsprocesser. 

Vi erbjuder dig

Upplands Väsby kommun, med över 50 000 invånare och cirka 5000 registrerade företag och organisationer, är en av norrortskommunerna med stark tillväxt. Kommunen har ett strategiskt läge mellan Stockholm och Arlanda, vilket gör oss till en attraktiv plats för både boende och företag. Med utmärkta kommunikationsmöjligheter, närheten till naturen och en aktiv satsning på hållbar stadsutveckling erbjuder Upplands Väsby en hög livskvalitet. 

Du som studerar samhällsbyggnad, datavetenskap eller informationsvetenskap på högskola eller universitet och vill utvecklas inom artificiell intelligens (AI) ges här möjligheten att tillämpa dina kunskaper och hjälpa oss att följa med i utvecklingen genom att utföra ett examensarbete inom området. Syftet med detta examensarbete är att utforska de möjligheter och utmaningar som uppstår vid integrationen av AI och geodata, samt att undersöka hur denna kombination kan bidra till att lösa komplexa samhällsutmaningar.

Om oss

Geodataenheten spelar en viktigt roll i kommunens samhällsbyggnadsprocessen genom att säkerställa att nödvändiga tekniska förutsättningar finns tillgängliga i det kommunövergripande geodatasystemet. Och genom datainsamling, bearbetning, analys och distribution av geodata tillhandahåller enheten beslutsunderlag till kommunens olika verksamheter i deras arbete med samhällsutvecklingen. 

Behovet av tillgänglig och korrekt geodata växer inom organisationen. Här fungerar GIS-gruppen som en central punkt för att tillhandahålla användarvänlig, sökbar och kvalitetssäkrad geodata. Med den ökande digitaliseringen och användningen av AI i samhället, blir det allt viktigare att vi också utforskar hur arbetsprocesser kan effektiviseras med dess hjälp, särskilt i hanteringen av geodata.

Geodataenheten tillhör bygg- och miljökontoret som idag består idag av cirka 40 medarbetare.

Om tjänsten

Den snabba utvecklingen av artificiell intelligens (AI) inom olika områden öppnar nya möjligheter för att effektivisera arbetet och förbättra arbetsmiljön i organisationer. På Geodataenheten tror vi att välmående medarbetare presterar bäst när de kan fokusera på sin spetskompetens, och vi ser deras arbetsmiljö och välmående som avgörande för att leverera högkvalitativa geodata och analyser. Därför vill vi utforska hur AI kan frigöra tid från administrativa och repetitiva uppgifter, så att våra medarbetare kan koncentrera sig på sina expertområden.

Samtidigt som vi erkänner AI kraftfulla och tidsbesparande potential, är vi också medvetna om att teknologin medför både för- och nackdelar.

Syfte och mål:
Examensarbetet syftar till att undersöka potentialen för AI i bearbetning och analys av geodata, samt att identifiera praktiska användningsområden och deras inverkan på samhälle och miljö. Målet är att bidra med en förståelse för hur AI kan användas för att optimera geodatarelaterade processer, samt att belysa de risker samt de etiska och juridiska överväganden som behöver beaktas.

Förslag på metod:
Studenten har frihet att utveckla en egen metod för examensarbetet, men en kombination av litteraturstudier, intervjuer, fallstudier och praktiska tillämpningar rekommenderas.
Litteraturstudierna syftar till att skapa en teoretisk grund och belysa aktuella trender inom AI och geodata. Intervjuer kan genomföras för att kartlägga hur befintliga processer inom kontoret kan effektiviseras med hjälp av AI. Fallstudier analyseras för att undersöka hur AI redan tillämpas i områden som geografiska informationssystem (GIS), fjärranalys och stadsplanering

Förväntade resultat:
Examensarbetet förväntas identifiera tydliga och praktiska tillämpningar av artificiell intelligens (AI) inom Geodataenhetens verksamhet i Upplands Väsby kommun. Det förväntas visa hur AI kan bidra till att effektivisera administrativa arbetsuppgifter. Resultatet skall även vara ett återanvändningsbart arbetsflöde i till exempel en FME rutin som kan användas i andra sammanhang.

Denna text utgör en ram för examensarbetet och kan justeras och fördjupas beroende på specifika inriktningar och upptäckter under arbetets gång.

Arbetet kan delvis genomföras på distans.

Är du den vi söker?

Vi söker dig som befinner dig i slutskedet av dina studier inom något områden inom samhällsbyggnad, datavetenskap eller annan lämplig högre utbildning

Du bör ha:

  • Goda kunskaper inom AI, inklusive maskininlärning, deep learning, och algoritmer. Kurser inom dessa områden bör vara avklarade med godkända betyg.

Det är meriterande om du har:

  • Geodatakompetens och en god förståelse för geodata, inklusive kartografi, geografiska informationssystem (GIS), och spatial analys.
  • Goda kunskaper i programmering, särskilt i språk som Python eller R
  • Fördjupad kunskap inom matematik, särskilt linjär algebra, statistik och sannolikhetslära

Ansökan

Vi tar endast emot ansökningar via vårt rekryteringssystem. Upplands Väsby kommun är ett finskt förvaltningsområde, informera därför gärna om du är finskspråkig. Bakgrundskontroller kan förekomma under rekryteringsprocessen.

Hos oss får du såväl trygga anställningsvillkor som flera olika personalförmåner, som bland annat friskvårdsbidrag och förmånliga erbjudanden via vår förmånsportal. Mer information finner du på www.upplandsvasby.se/arbetsgivare

Varmt välkommen med din ansökan!

Information om tjänsten som GIS-utvecklare Upplands Väsby kommun

Anställningsform

Särskild visstidsanställning

Anställningens omfattning

Heltid

Sysselsättningsgrad

100%

Tillträde

Enligt överenskommelse

Löneform

Antal lediga befattningar

1

Referensnummer

749269

Sista ansökningsdag

2024-12-02

Kontakt

Lennart Berg,0859097410

Senast uppdaterad: 6 april 2021