Bokning av teman

Varje årskurs har ett förutbestämt tema för höstterminen och ett för vårterminen. Målet är att eleverna ska gå ut årskurs 9 med goda kunskaper och en lustfylld relation till naturen.

Inför läsåret 2024/2025 presenterar naturskolan en ny utbildningsplan, förankrad i skolans styrdokument och med en successiv stegring i svårighetsgrad genom hela skolgången. Varje årskurs har ett förutbestämt tema för höstterminen och ett för vårterminen. Vår målbild är att eleverna ska gå ut årskurs nio med en lustfylld relation till naturen och en ryggsäck packad med kunskap som gör det lätt att komma ut och njuta av olika aktiviteter i skog och mark.

Naturskolans undervisning ska vara lustfylld, upplevelsebaserad och involvera alla sinnen. Genom aktivt och lekfullt utforskande av naturen bygger vi kunskap och förståelse som följer med eleverna hela livet.

Bokning VT 2025

Bokning för VT 2025 öppnar 2 december 2024.

Temaöversikt
ÅrskursHöstterminVårtermin
FUpptäck naturenSmåkrypens värld
1Djur på vinternFåglar på våren
2Höstskogens hjältarLiv i vatten
3Spår av istidenTrädens hemliga liv
4Lär känna svamparDen livsviktiga fotosyntesen
5Allt hänger ihop-ekosystemtjänsterVinterfriluftsliv
6AllemansrättenGlobala målen
7Lägerskola och badvettLägerskola och badvett
8Eld och matlagningIskunskap och friluftsliv
9Kanotäventyr eller Vandring till RunsaIskunskap och friluftsliv

Bokning

Boka senast fredag vecka 35. Efter det tas bokningar emot i mån av plats. Så här gör du för att boka:

  1. Fyll i bokningsformuläret (finns längst ned på denna sida).
  2. Du får en bekräftelse på att din bokning kommit fram.
  3. Invänta svar från naturskolan med datum för ditt besök hos oss.
  4. Innan ni kommer till oss, läs igenom sidan ”Inför ert besök” samt informationen om ert tema så att du kan förbereda dina elever på ett bra sätt.

Inför ert besök

Vid frågor, mejla till: naturskolan@upplandsvasby.se

Höstterminen

Årskurs F - Upptäck naturen (september-december)

Lär känna skogen och dess invånare, gå på mjuk mossa, lyssna på fåglarna och kliv över stock och sten. Eleverna får träffa ekorren Kurra och genom en äventyrlig saga, där kreativa och lärorika uppdrag ingår, får de kännedom och förståelse för djur och natur. Självklart ingår en fruktrast då eleverna får uppleva och upptäcka på egen hand.

 

Plats: Skolans närområde alternativt Skeppartorp.

 

Tidsåtgång: cirka två timmar inklusive fruktrast.

Ett barns gosedjurstiger som har följt med på utflykten i skogen.

Årskurs 1 - Djur på vintern (november-december)

I skogen bor många djurkompisar, och i det här temat bekantar vi oss med några av dem. Hur klarar de sig när det blir kallt och mörkt? Vad äter de och hur gör de för att inte frysa? Kanske kan vi hitta spår av djuren, eller till och med få syn på något av dem.

 

Plats: Skolans närområde alternativt Skeppartorp.

 

Tidsåtgång: cirka två timmar inklusive fruktrast.

Djurspår i snön.

Årskurs 2 - Höstskogens hjältar (september-november)

Följ med på upptäcktsfärd i höstskogen! Vem tar hand om alla löv på marken? Vad äter svamparna? Varför är de allra minsta kompisarna i skogen så viktiga för att blad och blommor ska komma tillbaka på våren? Vi tittar närmare på nedbrytare, lär oss om några vanliga arter och deras livsmiljö och myser i höstskogen.

 

Plats: Skolans närområde alternativt Skeppartorp.

 

Tidsåtgång: cirka två timmar inklusive fruktrast.

Närbild på två gula svampar på en barkbit där mycelet sticker ut synligt under barkbiten.

Årskurs 3 - Spår av istiden (oktober-december)

För 10 000 år sedan var Sverige täckt av en tjock is och vi kan fortfarande se tydliga spår av den i vår natur. Hur påverkar istiden oss idag? Har vi någon nytta av det som isen lämnat efter sig? Häng med ut på vandring och bekanta er med de som levt här i Upplands Väsby från istiden och fram till våra dagar. Kanske får vi vara med om något magiskt?

 

Plats: Hammarby kyrka.

 

Tidsåtgång: cirka två timmar inklusive fruktrast.

Vattenbryn med stenar från forntiden som ligger placerade längs vattenkanten.

Årskurs 4 - Lär känna svampar (september-november)

Utforska svamparnas viktiga roll i ekosystemet och lär dig om hur vi människor kan ha nytta av dem. Varför är svampar så viktiga för skogens invånare, och hur smakar egentligen kantareller? Vi lär oss att gruppera svampar och att se skillnad på några vanliga arter. Förhoppningsvis hittar vi något ätbart att tillaga över lägerelden.

 

Plats: Skeppartorp.

 

Tidsåtgång: cirka två timmar inklusive fruktrast (ankomst med buss kl. 09.03, hemresa med buss kl. 12.25).

Flera barn studerar olika sorters svampar i skogen.

Årskurs 5 - Allt hänger ihop: ekosystemtjänster (september-november)

Pollinatörer behövs för att det ska bli frukt och bär, men visste du att växter renar vår luft och att små organismer hjälper till att hålla vattnet rent? Vi utforskar begreppet ekosystemtjänster och dess betydelse för människans välbefinnande och överlevnad. Vi tittar också närmre på några av alla viktiga ekosystemtjänster och provar på att överleva med hjälp av det som skogen erbjuder. Genom att förstå och värdera det naturen gör för oss kan vi bättre uppskatta naturens betydelse och arbeta för att bevara och förvalta våra ekosystem på ett hållbart sätt.

 

Plats: Skolans närområde alternativt Skeppartorp.

 

Tidsåtgång: cirka två timmar inklusive fruktrast.

En fjäril av arten påfågelöga sitter bland gröna blad och gula blommor.

Årskurs 6 - Allemansrätten (september-december)

Inte störa, inte förstöra. Det är allemansrätten i ett nötskal, men vad innebär det i praktiken? Här lär vi oss varför allemansrätten är så viktig och fördjupar oss i vad vi får göra och vad vi måste tänka på när vi vistas i naturen.

 

Plats: Skeppartorp.

 

Tidsåtgång: cirka fyra timmar inklusive rast och lunch (ankomst med buss klockan 09.03, hemresa med buss klockan 14.23).

Vindskydd byggt av granris i skogen.

Årskurs 7 - Lägerskola och badvett (augusti-december)

Friluftslivet i Sättra gårds naturreservat erbjuder fantastiska upplevelser och möten med den vackra naturen. I det här temat lär vi oss vad vi behöver tänka på om vi ska övernatta i skogen. Vad behöver finnas i packningen? Vilka kläder kan behövas och vad behöver man tänka på för att inte bryta mot allemansrätten? Vi går på vandring, övar på att slå upp tält och lagar mellanmål över lägerelden.

Om temat bokas under badsäsongen (cirka slutet av maj-september) kan vi även erbjuda undervisning i badvett och säkerhet vid vatten. Då håller vi till vid Sättrabadet, badar i Mälaren och övar kamratlivräddning.

 

Plats: Skeppartorp.

 

Tidsåtgång: cirka fyra timmar inklusive rast och lunch (ankomst med buss klockan 09.03, hemresa med buss klockan 14.23).

Mat som steks i stekpannor ute i skogen över en lägereld.

Årskurs 8 - Eld och matlagning (augusti-december)

Visst låter det mysigt att laga mat över öppen eld på en mysig plats någonstans i skogen? Det övar vi på i det här temat, där vi fördjupar våra kunskaper i att göra upp eld och elda på ett säkert och hållbart sätt. Vi tillagar något gott över elden.

 

Plats: Skeppartorp.

 

Tidsåtgång: cirka fyra timmar inklusive rast och lunch (ankomst med buss klockan 09.03. Hemresa med buss klockan 14.23).

Barnhänder som tänder en eld med tändstål.

Årskurs 9 - Kanotäventyr (augusti-september)

Att paddla kanot är både spännande och utmanande. I det här temat övar vi färdigheterna vi fått med oss från tidigare naturskoledagar och planerar packning och lunch inför kanotäventyret. Sedan ger vi oss ut på Mälarens vatten, går i land på någon mysig plats och tillagar lunchen och paddlar sedan tillbaka till kanotklubben.

Det här temat kräver cirka 3-4 medföljande vuxna. Det är obligatoriskt att bära flytväst under paddlingen och dessa finns att låna hos kanotklubben. Naturskolans undervisning är kostnadsfri men skolan står för kostnaden för kanothyra.

 

Plats: Kanotklubben Glid.

 

Tidsåtgång: cirka fyra timmar inklusive rast och lunch (ankomst med buss klockan 09.03, hemresa med buss klockan 14.23).

Kanot ute på vattnet i fjärran.

Årskurs 9 - Vandring till Runsa (augusti-november)

I tusentals år har människor färdats i skogarna runt Sättra naturreservat. Nu är det vår tur att vandra här och på vår väg ser vi spåren av de som varit här förut. Vi tränar på att packa rätt, känner på hur det känns att gå en längre sträcka samt övar på samarbete och planering. Vi upplever den vackra naturen tillsammans.

 

Plats: Sättrabadet.

 

Tidsåtgång: cirka fyra timmar inklusive rast och lunch (ankomst med buss klockan 09.03, hemresa med buss från Runsa).

Träskylt som vägleder till Runsa Fornborg

Vårterminen

Årskurs F - Småkrypens värld (april-juni)

Att maskar gör jord har nog de flesta hört, men vilka andra småkryp kan vi hitta i skogen? Vi öppnar dörren till småkrypens värld och utforskar deras spännande liv. Vi lär oss på ett lekfullt sätt om småkrypens livscykler och hur man på ett enkelt sätt kan sortera och beskriva dem.

 

Plats: Skolans närområde alternativt Skeppartorp.

 

Tidsåtgång: cirka två timmar inklusive fruktrast.

Årskurs 1 - Fåglar på våren (mars-maj)

På våren återvänder fåglarna från sin vintersemester och vi kan återigen höra hur de sjunger i skogen. Varför kommer de tillbaka just på våren? Varför sjunger de så vackert? Hur gör de egentligen när de bygger sina bon? Här utforskar vi på ett lustfyllt sätt fåglarnas spännande liv, lär oss om några vanliga arter och om deras roll i naturen.

 

Plats: Skolans närområde alternativt Skeppartorp.

 

Tidsåtgång: cirka två timmar inklusive fruktrast.

Fågelholk.

Årskurs 2 - Liv i vatten (april-juni)

Har du någonsin sett en mygglarv, en ryggsimmare eller kanske en salamander? Kärret har en viktig roll i ekosystemet och under ytan gömmer sig ett myller av liv. Vi håvar vid strandkanten, lär oss att se skillnad på några olika arter och bekantar oss med trollsländans häpnadsväckande livscykel.

 

Plats: Sandakärret.

 

Tidsåtgång: cirka två timmar inklusive fruktrast.

Kläder på tork vid lägerelden.

Årskurs 3 - Trädens hemliga liv (mars-juni)

Träd kan bli flera tusen år gamla. Har du provat att krama ett träd? Vi utforskar träden på olika sätt och lär oss några olika trädarter. Tillsammans tar vi reda på vilka som lever i och av träden. Vi lär oss också vad träden har för betydelse för oss människor och hur vi kan göra för att spara på våra träd.

 

Plats: Skolans närområde alternativt Skeppartorp.

 

Tidsåtgång: cirka två timmar inklusive fruktrast.

Årskurs 4 - Den livsviktiga fotosyntesen

Kom ut till oss i vackra Sättra naturreservat och häng med på en vandring i fotosyntesens tecken. Varför blir naturen grön på våren? Vad har gräs för betydelse för oss människor? Hur smakar egentligen klorofyll? Vi utforskar växter och djur längs vår väg, lär oss att se skillnad på några vanliga arter och njuter av en vacker promenad längs Mälarens strand.

 

Plats: Skeppartorp.

 

Tidsåtgång: cirka två timmar inklusive fruktrast (ankomst med buss klockan 09.03, hemresa med buss klockan 12.25).

Årskurs 5 - Vinterfriluftsliv (januari-mars)

Vi övar isvett i teori och praktik, lär oss att bedöma isens hållfasthet och övar på att hjälpa varandra om olyckan skulle vara framme. Huvudfokus är att uppleva isen på olika sätt under säkra förhållanden. Åk skridskor, ta en promenad eller kanske prova på att skulptera i is? Vi tränar också på att göra upp eld att värma oss vid.

 

Plats: Skeppartorp.

 

Tidsåtgång: cirka fyra timmar inklusive rast och lunch (ankomst med buss klockan 09.03 hemresa med buss klockan 14:23).

Lägereld i tältet.

Årskurs 6 - Globala målen (mars-maj)

Att avskaffa extrem fattigdom, minska ojämlikhet och orättvisa, främja fred och rättvisa samt att lösa klimatkrisen. Det är syftet med de 17 globala mål för hållbar utveckling som utgör Agenda 2030. Varför är det så viktigt med gemensamma mål? Varför har världens länder kommit överens om just dessa och hur kan vi hjälpa till att uppfylla dem? I det här temat utforskar vi ett stort och viktigt ämne på ett konkret och lekfullt sätt.

 

Plats: Skolans närområde alternativt Skeppartorp.

 

Tidsåtgång: cirka två timmar inklusive fruktrast.

Årskurs 7 - Lägerskola och badvett (mars-juni)

Friluftslivet i Sättra gårds naturreservat erbjuder fantastiska upplevelser och möten med den vackra naturen. I det här temat lär vi oss vad vi behöver tänka på om vi ska övernatta i skogen. Vad behöver finnas i packningen? Vilka kläder kan behövas? Vad behöver man tänka på för att inte bryta mot allemansrätten? Vi går på vandring, övar på att slå upp tält och lagar mellanmål över lägerelden.

Om temat bokas under badsäsongen (cirka slutet av maj-september) kan vi även erbjuda undervisning i badvett och säkerhet vid vatten. Då håller vi till vid Sättrabadet, badar i Mälaren och övar kamratlivräddning.

 

Plats: Skeppartorp.

 

Tidsåtgång: cirka fyra timmar inklusive rast och lunch (ankomst med buss klockan 09.03, hemresa med buss klockan 14.23).

Årskurs 8 - Iskunskap och friluftsliv (januari-februari)

Vi övar isvett i teori och praktik, lär oss att bedöma isens hållfasthet och övar på att hjälpa varandra om olyckan skulle vara framme. Huvudfokus är att uppleva isen på olika sätt under säkra förhållanden. Åk skridskor, ta en promenad eller kanske prova på att skulptera i is? Vi tränar också på att göra upp eld att värma oss vid. För de som vill och har målsmans tillåtelse finns möjlighet att prova på att kliva i vak och öva på att ta sig upp med isdubbar.

 

Plats: Enligt överrenskommelse, men förslagsvis tar vi upp vak vid Kairobadet och Bollstanäs skola.

 

Tidsåtgång: cirka fyra timmar inklusive rast och lunch.

Årskurs 9 - Iskunskap och friluftsliv (januari-februari)

Vi övar isvett i teori och praktik, lär oss att bedöma isens hållfasthet och övar på att hjälpa varandra om olyckan skulle vara framme. Huvudfokus är att uppleva isen på olika sätt under säkra förhållanden. Åk skridskor, ta en promenad eller kanske prova på att skulptera i is? Vi tränar också på att göra upp eld att värma oss vid. För de som vill och har målsmans tillåtelse finns möjlighet att prova på att kliva i vak och öva på att ta sig upp med isdubbar.

 

Plats: Enligt överrenskommelse, men förslagsvis tar vi upp vak vid Kairobadet och Bollstanäs skola.

 

Tidsåtgång: cirka fyra timmar inklusive rast och lunch.









Senast uppdaterad: 16 september 2024