Ersättning för resor

Du som är folkbokförd i Upplands Väsby och studerar på en kommunal eller fristående gymnasieskola, anpassad gymnasieskola eller motsvarande utbildning som beviljar studiehjälp enligt studiestödslagen (1999:1395) kan ha rätt till reseersättning.

Du som är folkbokförd i Upplands Väsby och studerar på en kommunal eller fristående gymnasieskola eller motsvarande utbildning som ligger mer än 6 km från ditt hem, är berättigad SL:s skolbiljett. Biljetten delas ut av skolan där du studerar.

Om du inte kan resa med SL, utan istället använder färdtjänst, kan reseersättning ges.


Mer information om reseersättning

Du som är folkbokförd i Upplands Väsby och studerar på en kommunal eller fristående gymnasieskola, eller motsvarande utbildning, utanför Stockholms län kan ansöka om reseersättning. Studieorten ska ligga mer än 6 km från ditt hem, och inte kräva att du bor där.

 

Mer information om reseersättning

Inackorderingstillägg är ett kommunalt bidrag som ersätter del av elevens kostnader för hyra av bostad på studieorten och resor mellan studieorten och Upplands Väsby.

Du kan inte få inackorderingstillägg samtidigt som du får reseersättning.

 

Mer information om inackorderingstillägg

Du kan i vissa fall få ersättning för tillfälligt boende och resor på studieorten.

 

Information om ersättning vid distansstudier

Kriterier för reseersättning

Följande förutsättningar behöver vara uppfyllda för att du ska vara berättigad till reseersättning:

  • Du är folkbokförd i Upplands Väsby kommun.
  • Du är berättigad till studiehjälp enligt studiestödslagen.
  • Studierna bedrivs på heltid (Studiestödslag 2 kap. 5 §).
  • Avståndet mellan bostad och skola överstiger sex kilometer.
  • Ansökan avser tid som längst fram till och med första kalenderhalvåret det år då eleven fyller 20 år. (Från och med höstterminen det år du fyller 20 år får du ansöka om studiemedel från CSN).
  • Avståndet avser kortaste resväg från bostaden till den skola där eleven studerar. Alla typer av vägar beaktas, även cykel- och gångvägar, för att säkerställa en trafiksäker sträcka.
  • Du är inte beviljad inackorderingsbidrag för samma tidsperiod.

Ansökan, beslut och utbetalning

Ansökan om reseersättning för resor som sker med kollektivtrafik görs inför varje läsår via kommunens e-tjänst eller blankett. Ansökningarna börjar behandlas av handläggare under september månad och betalas ut tidigast i slutet av september. Andra utbetalningen sker i januari.

Reseersättningen utgår genom att ersättning sätts in på det bankkontot som angivits i ansökan.

Ansökan för resor med färdtjänst

Ansökan om reseersättning för resor med färdtjänst görs inför varje läsår via kommunens e-tjänst eller blankett. Kom ihåg att bifoga färdtjänstbeslut vid ansökan, och sedan fakturorna under resten av läsåret för de månaderna som eleven åker till skolan. Ansökningarna börjar behandlas av handläggare under september månad och betalas sedan ut månadsvis.

Reseersättningen sätts in på det bankkontot som angivits i ansökan. Om du som elev är myndig ska ditt konto uppges. Om du inte är myndig ska vårdnadshavarens konto uppges.

Skyldighet att anmäla ändrade förhållanden

Om det sker förändringar, till exempel om du inte börjar studierna, avbryter dem eller flyttar under läsåret måste du omedelbart anmäla detta till utbildningskontoret via Väsby direkt.

Kontaktuppgifter till Väsby Direkt

Anmälan om ändrade förhållande gäller vid:

  • studieavbrott
  • minskad studieomfattning från hel- till deltid
  • ändrad folkbokföringskommun
  • andra förhållanden som påverkar tillägget
  • byte till annan skola
  • långtidssjukskrivning.

Du som elev, eller vårdnadshavare om eleven är under 18 år, är återbetalningsskyldig om felaktiga uppgifter lämnats eller om ändrade förhållande som påverkar ersättningarna inte anmälts.

Senast uppdaterad: 2 juli 2024