Pågående arbete

Naturvård i Bergaskogen

För att gynna hotade arter och bevara den gamla skogen ger vi tallarna mer ljus och plats genom att hugga bort mindre granar. Håll minst 100 meters avstånd till arbetet.

Var pågår arbetet?

Arbetet pågår på flera olika delar innanför och utanför elljusspåret.

När pågår arbetet?

Arbetet pågår från oktober till och med december.

Så påverkar det dig

Spåret kommer vara tillgängligt, men du bör vara observant och hålla minst 100 meters avstånd till arbetet och ha överseende med buller.

Syftet med arbetet

Flera områden har mycket höga naturvärden kopplat till gamla grova tallar som idag beskuggas av gran. Runt de gamla grova tallarna hugger vi bort mindre granar som växer för nära och kväver dem. De gamla grova tallarna vittnar om att delar av skogen har funnits här under mycket lång tid och förut varit mer öppen och ljus.

Tidigare höll bönderna från närliggande gårdar skogen öppen genom att plockhugga träd till ved och virke samt regelbundet låta sina djur beta här. Men när gårdarna i närheten lades ner började skogen växa igen vilket idag hotar de höga naturvärdena här. För att bevara den gamla skogen och dess värden för nästkommande generationer ger vi tallarna mer ljus och plats igen. Skötselns mål är att gynna hotade arter som tallticka, reliktbock och ryl som är arter som är knutna till en mer öppen och ljus tallskogsmiljö.

Det finns också flera områden med ung skog som har vuxit igen och nu är tät och mörk. I dessa delar kommer vi gallra och skapa luckor och ge mer ljus, plats och vatten till i huvudsak lövträd och tallar så de kan växa sig gamla och grova, vilket gynnar växt och djurlivet.

Målet med åtgärderna är att Bergaskogen också ska bli mer inbjudande för friluftslivet.

Senast uppdaterad: 21 oktober 2024