Idékatalog ska förbättra Väsbys utemiljöer
Upplands Väsby kommun lanserar en idékatalog för den moderna småstaden Väsby. Boken ska inspirera och hjälpa kommunen i framtida planering av det offentliga rummet.

Idékatalogen finns för läsning och hemlån på biblioteket i Messingen. Foto: Daniel Jansson, Upplands Väsby kommun
Idékatalogen är på 290 sidor och full av inspiration och idéer om hur olika offentliga platser i Väsby kan förbättras. Målet är att katalogen ska bli flitigt använd, både av tjänstemän och politiker, i all planering av utemiljöer.
Med idékatalogen som grund ska processen kring utvändiga åtgärder och förbättringar förenklas; står förslaget med i katalogen så har ärendet redan beretts. Därmed blir det lättare att ta beslut om en eventuell åtgärd i till exempel en park- eller torgmiljö.
Samling av idéer
Vi lägger mycket tid och energi på kvaliteter i nya torg och bostadsområden. Tack vare idékatalogen lyfter vi nu blicken och tittar på hur vi kan lyfta och förbättra de områden som redan finns. Den ger bra energi och driv i arbetet för att göra Väsby rent, snyggt och tryggt, säger kommunstyrelsens ordförande Mathias Bohman (S).
Idékatalogen togs fram under förra året med hänsyn till rådande stadsbild, aktuella detaljplaner och nuvarande översiktsplan. Tjänstepersoner på kommunen har inventerat Väsbys centrala delar. Målet har varit att få en uppfattning om vilka platser som behöver lite extra omtanke. Därefter har man skrivit ned förslag på vad som kan göras på olika fysiska platser utifrån faktorer såsom prislapp, omgivning och yta.
Inspirera till förändring
Ett exempel ur idékatalogen är Runby torg som uppfördes 1963 men som i dag kan kännas ödsligt och övergivet. Där väcks idén om ett sommartorg med tillfälliga bänkar, bord och parasoller på den kommunala parkeringen vid Trädgårdsvägen.
Alla kommuner kan ha offentliga platser som är i behov av lite kärlek och omtanke. Väsbys idékatalog är ovanlig i sitt slag. Målet är att vi på ett enkelt sätt ska inspireras till hur platser kan förbättras och vad det skulle kosta att utföra olika åtgärder, säger stadsarkitekt Lena Nordenlöw.
Ett annat exempel är Smedby torg som föreslås få en närliggande scen som ska vara nedmonteringsbar och flexibel för olika aktiviteter.
För Apoteksskogen finns det idéer om paviljonger som ska fungera som inbjudande entréer till skogsområdet. Tanken är att varje paviljong skulle utrustas med exempelvis planteringskärl, anslagstavlor och en välkomstskylt som ytterligare synliggör entrén till Apoteksskogen.
Dessa och många andra förslag finns att läsa i idékatalogen som finns för läsning och hemlån på biblioteket i Messingen.