• Startsida
  • / Kulturministern besökte Väsby skola som prisats för läsutveckling

Kulturministern besökte Väsby skola som prisats för läsutveckling

I veckan besökte kulturminister Parisa Liljestrand Väsby skola som förra året tilldelades pris för bästa läsresa i tävlingen ”Den stora läsutmaningen”.

Fem kvinnor och två män står bredvid varandra i en skolbyggnad. Alla ler glatt och tittar in i kameran.

Foto: Från vänster, Lorraine Abdallah biträdande rektor för mellanstadiet, Johan Segerfeldt, rektor för Väsby skola, Josefin Malmqvist, ledamot i riksdagens utbildningsutskott (M), Caroline Avander, biträdande rektor för högstadiet, Parisa Liljestrand, kulturminister, Hanna Broberg, andre vice ordförande i Utbildningsnämnden (M), och Oskar Weinmar, oppositionsråd (M).

Kulturministern, tillsammans med riksdagsledamoten Josefin Malmqvist, besökte skolan tisdagen den 25 mars. Syftet var att uppmärksamma skolans framgångsrika arbete med att öka elevernas läslust och läsförmåga – ett arbete som genomsyrar hela skolans verksamhet.

En av mina främsta prioriteringar som kulturminister är att främja ökad läsning bland barn och unga. Att elever lär sig att läsa och att äga språket är en förutsättning för att de ska kunna bli aktiva och informerade medborgare, det är viktigt både för dem själva och för demokratin. Det är också en förutsättning för att Sverige ska kunna fortsätta att stå sig i den internationella konkurrensen som kunskapsnation, sa Parisa Liljestrand under sitt besök.

Johan Segerfeldt, rektor på Väsby skola, understryker vikten av läsning – både för individen och för samhället.

Att vara en duktig läsare är den enskilt viktigaste faktorn för att lyckas i skolan. Våra elever har nytta av det i alla ämnen – från hemkunskap till matematik. Men viktigast av allt är att det ger dem bättre möjligheter att lyckas senare i livet, oavsett om det gäller utbildning, arbete eller att vara en demokratisk samhällsmedborgare, säger Johan.

Skolan har under de senaste två åren arbetat målinriktat med läsning, bland annat i samarbete med författaren Anne-Marie Körling. Arbetet bygger vidare på den tidigare kommungemensamma satsningen på språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt (SKUA). Skolan har också börjat med läscoacher, där elever i årskurs 9 hjälper elever från årskurs 2 och 3 med deras läsning under fritidstiden.

Det är väldigt roligt att vårt arbete uppmärksammas. Vi ser positiva resultat, både i elevernas utveckling och i deras intresse för att läsa. Vi märker också att utlåningen från skolans bibliotek ökar, säger Johan.

Fakta om tävlingen

Tävlingen, som arrangeras av Bonnier Carlsen, är en årlig lästävling för årskurs fyra i Sverige. I tävlingen tävlar klasser om att visa den största utvecklingen i sin läsning under året. 2023 deltog närmare 3 000 klasser, och klass 4A på Väsby skola vann juryns pris för bästa läsutveckling.

Senast uppdaterad: 28 mars 2025