Lustgas förbjuds på offentliga platser
Upplands Väsby kommun förbjuder användning av lustgas på flera offentliga platser i kommunen. Förbudet sker efter flera dödsfall i Sverige.
Förbudet som togs av kommunfullmäktige på måndagskvällen innebär att polisen ges möjlighet att ingripa mot personer som brukar lustgas och uppehåller sig på skol- och förskolegårdar efter skoltid.
Mittenstyret vill få bort den farliga lustgasen. Lustgasen hör hemma i sjukvården under kontrollerade former, inte på Väsbys skolgårdar, säger kommunstyrelsens ordförande Mathias Bohman (S).
Ökning av lustgas
Under de senaste åren har det skett en markant ökning av användningen av lustgas bland barn och unga vuxna i berusningssyfte. I Väsby har kommunen konstaterat att skol- och förskolegårdar efter skoltid används som festplatser. På morgnarna har personal funnit skräp, glas, aluminiumburkar och lustgaspatroner.
Förutom hälsoriskerna med inhalering av lustgas i berusningssyfte uppger polisen att det finns ett tydligt samband mellan lustgas och ordningsstörningar samt viss brottslig verksamhet.
Krävs ändring i ordningslag
– Det saknas i dag möjlighet för polisen att ingripa när barn och unga vuxna inhalerar lustgas på offentliga platser. Genom ett förbud i de allmänna lokala ordningsföreskrifterna ges polisen rätt att ingripa och agera till skydd för barn och unga vuxna, säger kommunens säkerhetschef Mats Johansson.
Att införa generella lustgasförbud i en kommun är svårt. Genom att avgränsa förbudet till utvalda geografiska områden, däribland skol- och förskolegårdar, hoppas kommunen att länsstyrelsen godtar den ändring som kommunfullmäktige antagit. Ändringen kommer i så fall att börja gälla efter årsskiftet.
Utöver skol- och fritidsgårdar gäller förbudet bland annat Blå Parken, Vilundaparken, Bollstanäs idrottsplats och Centralvägen.
Fakta om lokala ordningsregler
Enligt svensk lagstiftning har kommuner rätt att utfärda lokala ordningsföreskrifter som verkligen behövs. Det är därför angeläget att kommuner noga prövar vilka bestämmelser som behövs samt var de ska tillämpas geografiskt. Förbud eller påbud ska begränsas till att gälla endast för sådana områden där de verkligen behövs. Skol- och förskolegårdar används ofta efter skoltid av privatpersoner och föreningar. Gårdarna jämställs därför, efter skoltid, i de lokala ordningsföreskrifterna med offentlig plats. Under skoltid gäller rektorns ordningsregler.
Länsstyrelsen Stockholm har tre veckor på sig att ta ställning till beslutet.