Fler platser inom äldreomsorgen
Upplands Väsby utökar antalet platser inom kommunala äldreomsorgen. De äldre blir fler och nya prognoser pekar på ett ökat behov av särskilda boenden.
Kommunens behovsanalys från början av året pekade på att i snitt 331 äldre Väsbybor per månad har behov av ett särskilt boende. I själva verket har utfallet sedan dess blivit i snitt 359 personer. Behovet ökar mest i åldersgruppen 80-89 år.
Förklaringen ligger i både en åldrande befolkning och ett ökat vårdbehov hos dem. Till våren öppnar vi Marieborg och skapar totalt sett fler permanenta platser, men vi behöver också utreda vidare fler lösningar för att möta utvecklingen på längre sikt, säger omsorgsnämndens ordförande Barbro Brolin (S).
Centralt läge
Fastigheten Marieborg ligger centralt på Optimusvägen och har även tidigare använts för äldreomsorg. Fastigheten renoveras nu för att till våren kunna ta emot äldre med behov av korttidsboende eller växelvårdsboende.
Kommunala boendet Brobacken på Anton Tamms väg har utöver permanenta boenden också haft ansvar för att tillhandahålla korttids- och växelvårdsplatser. I och med öppnandet av Marieborg kan Brobacken helt övergå till att arbeta med äldre som är permanent boende. Totalt sett innebär förändringen att kommunen skapar ytterligare 24 permanenta platser inom äldreomsorgen.
Utredningen fortsätter
I det långa perspektivet pågår samtal om att bygga ett helt nytt äldreboende i kommunen. Men för de närmaste 5-7 åren behöver vi hitta andra lösningar, till exempel genom att upphandla platser hos privata utförare. Vi kommer att fortsätta utreda olika lösningar under vintern och våren, säger socialchef Jesper Kyrk.
Platsbristen har gjort att kommunen i vissa fall behövt erbjuda platser i andra kommuner. Det kan till exempel handla om äldre personer som behövt akuta placeringar efter en sjukhusvistelse. Målet med förändringarna är att fler framöver ska kunna erbjudas plats i hemkommunen.