• Startsida
  • / Johan förstärker anhörigstödet i Väsby

Johan förstärker anhörigstödet i Väsby

Vi vill bli bättre på att backa upp anhöriga till barn och vuxna med funktionsnedsättningar. Johan Nicander ska bland annat hjälpa anhöriga som behöver mer än det stöd som ges från andra aktörer i samhället.

Johan Nicander som är anhörigkonsulent.

Johan Nicander är anhörigkonsulent. Foto: Daniel Jansson, Upplands Väsby kommun

Johan Nicander är i grunden beteendevetare och har en lång yrkesbakgrund inom psykiatrin. Närmast kommer han från en mångårig tjänst som anhörigsamordnare i Botkyrka kommun där han varit inriktad på att stötta anhöriga till äldre och personer med funktionsnedsättningar. Nu är målsättningen att stärka och utveckla anhörigstödet i Upplands Väsby, bland annat genom att erbjuda mer stödaktiviteter i gruppform och enskilt.

Anhöriga utför ett omfattande praktiskt och känslomässigt påfrestande arbete och utgör en avlastning för den offentliga vården och omsorgen. Det hör till alla kommuners skyldighet att stötta dem i den mån vi kan, säger Johan Nicander.

Vanligt med vård av närstående

Närmare en femtedel av Sveriges vuxna befolkning ger vård eller stöd till någon de står nära, enligt statistik från Socialstyrelsen. Det handlar om att man regelbundet hjälper en anhörig i allt från inköp till omvårdnad dygnet runt. Det finns även barn och ungdomar som utför omsorgsinsatser och som direkt påverkas av att vara anhörig till en förälder eller ett syskon med funktionsnedsättning.

Många anhöriga upplever att det inte finns tillräckligt med uppbackning från samhället. Nu bygger vi vidare på det anhörigsstöd som vi har i kommunen och ser till att fler får del av samtalsstöd, rådgivning och hjälp av kommunen att hamna rätt bland olika instanser i samhället. Det kommunen erbjuder är en form av hjälp som de inte kan få någon annanstans. Därför är satsningen så viktig, säger omsorgsnämndens ordförande Barbro Brolin (S).

"Ett gott komplement"

Johan Nicander blir en resursförstärkning. Tillsammans med anhörigskonsulent Ann-Charlotte Tjernberg, som jobbat i Upplands Väsby i flera år, kommer han att rikta sig till alla anhöriga som hjälper och stödjer någon med kognitiv svikt/sjukdom eller funktionsnedsättning.

Kommunens anhörigstöd kan aldrig ersätta psykiatri och habilitering, men vi blir ett gott komplement. Vi utför inga behandlingar eller bedömningar. Vår kompetens handlar om anhörigas situation och behov, att skapa mötesplatser, kartlägga deras behov och synliggöra vad kommunen kan hjälpa till med i deras livssituation, säger Johan Nicander.

Fakta om Upplands Väsbys anhörigstöd

Anhörigstödet är en funktion inom socialtjänsten i Upplands Väsby kommun. Anhörigstödet har konsulenter som erbjuder anhöriga bland annat enskilda samtal, studiecirklar, träffpunkter samt förebyggande hälsofrämjande aktiviteter såsom skaparverkstad, promenader och mindfulness.

Konsulenterna fungerar även som sakkunniga inom anhörigområdet och kan hjälpa individen att hitta rätt bland det stöd som finns att få från samhället.

Anhörigkonsulenterna har tystnadsplikt och tjänsten är kostnadsfri.

Senast uppdaterad: 5 september 2024