• Startsida
  • / Deltagandet i Hjärnvägen gör skillnad

Deltagandet i Hjärnvägen gör skillnad

Forskningsstudien Hjärnvägen pågår till juni 2025 och livsstilsprogrammet fram till juni 2024. Deltagarna Madeleine och Thorbjörn tycker redan nu att deras liv blivit bättre.

En man och kvinna står framför en rollup och gör highfive med varandra. Texten som är synlig på rollupen är: Vill du ändra din livsstil för att förebygga minnesproblem? Under syns texten till två av fem punkter: Fysisk aktivitet och Hälsosam mat.

Deltagarna i livsstilsprogrammet Thorbjörn och Madeleine gör highfive med varandra.

Två av de drygt 30 deltagarna är Madeleine Kruhsberg och Thorbjörn Henningsson. De får bland annat hjälp med schemalagda gruppaktiviteter och upplägg för egna aktiviteter. Grunden i livsstilsprogrammet som pågår fram till juni 2024 är stöd till en hälsosam kost, fysisk träning och kognitiv träning, olika former av minnesträning och sociala aktiviteter. Utöver detta ska hjärt- och kärlrelaterade värden kontrolleras regelbundet via deltagarnas vårdcentraler.

Nya recept och aktiviteter

Madeleine Kruhsberg sökte till projektet av flera olika anledningar. Bland annat önskade hon en större social gemenskap som nyinflyttad till Väsby från USA. Nyfiken på att lära sig nya saker har hon alltid varit.

Jag har aldrig gått på gym tidigare och förutom att jag fått nya vänner har jag lärt mig mycket om diet och fått nya matrecept och jag har även förstått hur viktigt det är att röra på sig. Min utmaning just nu är att få tiden att räcka till. Det finns så mycket att göra för pensionärer, säger Madeleine.

För Thorbjörn innebär deltagandet i forskningsprojektet en chans att få hjälp att komma igång med både kognitiv- och fysisk träning i kombination med bra kost. Utöver det har han även fått bra kännedom om alla de olika aktiviteter som det finns möjlighet att ta del av i Väsby för seniorer. Thorbjörn uppskattar initiativet och möjligheterna som forskningsstudien för med sig.

Finns ingen anledning att sitta hemma med det stora utbud av aktiviteter som finns för seniorer i Väsby. Omställningen till en ännu bättre kost är mest utmanande för mig. När programperioden slutar i juni i år ska jag lägga mer tid på att lära mig mer om hälsosam kost och fortsätta både den fysiska- och kognitiva träningen, säger Thorbjörn.

De båda sökte sig till projektet då de anser att det är viktigt och intressant att delta i forskningen. Samtidigt får de också stöd i sina olika individuella utmaningar för en hälsosammare livsstil som dessutom blir konkret och mätbart i och med forskningsstudien. Deltagarna har tillgång till träning på ett gym i Väsby. Dessutom finns tillgång till dietist, digital hemguide och volontärer som utbildats till hälsocoacher.

Fler Väsbybor får chansen

Nu utökas studien och fler Väsbybor får chansen att förbättra sin livsstil. I den utökade studien får deltagarna arbeta mer självständigt. Syftet är att jämföra uppläggen för att hitta en modell som kan erbjudas till en bred grupp av seniorer i Väsby.

Läs mer om den utökade studien och kopplingen till forskningsprojektet Hjärnvägen. Länk till annan webbplats.

Information om forskningsprojektet Hjärnvägen via kommunens webbplats. Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: 27 mars 2024