• Startsida
  • / Fantasivärldar och skräckromaner tog 4A på Väsby skola till första plats

Fantasivärldar och skräckromaner tog 4A på Väsby skola till första plats

Mellan september och december 2023 kämpade klass 4A i tävlingen Den stora läsutmaningen. Målet var att få ihop så många timmars läsning som möjligt.

Skolklassen 4A sitter tillsammans med händerna uppsträckta.

Med totalt 703 timmars läsning vann 4A på Väsby skola tävlingen Årets läsresa.

Tillsammans fick de ihop 703 timmar med läsning. Timmarna räckte inte till vinst i antal lästa timmar, men den 18 januari kom beskedet att 4A på Väsby skola vann sidotävlingen Årets läsresa. Totalt var det 2 816 klasser som tävlade i hela Sverige.

– Det kändes roligt att vinna Årets läsresa för att det var många som var med och tävlade och vi trodde inte vi skulle vinna. Det här är det största priset vi någonsin vunnit! Det har varit roligt att läsa mycket och det känns som att vi har lärt oss många nya ord. Det ska bli kul att åka på klassresa så långt bort, säger en av eleverna om tävlingen och vinsten.

Läsningen gick från tråkig till inspirerande

Hanna Persson är lärare för klassen. Hon berättar att när hon blev deras lärare under 2023 tyckte inte eleverna att läsning var roligt.

– När jag såg tävlingen tänkte jag att jag kunde slå två flugor i en smäll. Jag har många tävlingsinriktade elever i min klass, och att ha ett gemensamt mål i en tävling peppade dom extra. Även föräldrarna bidrog mycket genom att skapa tid till läsningen hemma, berättar hon.

Läsningen har varit helt fritt där barnen själva har fått välja böcker.

– Ett av mina mål under tävlingen var att skapa ett lustfyllt förhållningssätt till läsning och att hjälpa eleverna hitta en glädje i att läsa, oavsett vad de läser. Jag har märk att det är populärt med serieböcker som innehåller mycket bilder och mindre text. Det har medfört att många som har svårt att komma igång med läsningen helt plötsligt har läst ut en hel bok! Det ger barnet självförtroende i läsning, berättar Hanna.

Ser resultat inom andra områden

Redan nu kan hon se flera resultat av läsningen inom andra områden.

– Eleverna har blivit mer intresserade av ord och frågar oftare om vad olika ord betyder. De har börjat leka med ord och försöker ta reda på betydelsen av ord som är nya för dem. De använder också ord som jag inte tycker att de använde innan. Och jag märker att de har blivit bättre på att skriva. Deras stavning är bättre, ordföljden blir mer rätt och deras fantasi har blivit rikare.

Nu väntar en resa till LasseMajas deckarhus i Linköping, som var första priset.

– Barnen är förväntansfulla och ser fram emot det jättemycket. Inför resan kommer vi läsa flera av LasseMaja-böckerna för att skapa en förståelse inför besöket. Bara att åka på klassresa till en stad flera timmar bort är något eleverna kommer bära med sig som minne väldigt länge, berättar Hanna.

Juryns motivering

"Eleverna har läst själva, har läst för andra och de har boktipsat. De har delat sina läsupplevelser med varandra, arbetat i ett gemensamt läsprojekt, mött olika sorters litteratur och fått en ökad förståelse för sina olika läsnivåer. Allt detta gör att eleverna rustas med läsförmåga, läslust och läsmod och de har tagit till sig läsningen som en viktig förmåga att ta med sig framåt i livet."

4A tipsar om böcker

  • Norrsken-serien
  • Amulett-serien
  • Creepy-böckerna
  • Dogman-serien
  • Hokus Pokus-serien
Senast uppdaterad: 20 februari 2024