• Startsida
  • / Väsby klättrar bland landets miljöbästa kommuner

Väsby klättrar bland landets miljöbästa kommuner

Upplands Väsby kommer på plats 25 när Aktuell Hållbarhet rankar årets miljöbästa kommuner. Det är en klar förbättring från förra året.

Två lila blommor i plantering med Upplands Väsbys kommunhus i bakgrunden.

Tidningen Aktuell Hållbarhet rankar varje år Sveriges kommuner efter deras miljö- och hållbarhetsarbete. I år hamnar Upplands Väsby på 25:e plats bland landets alla kommuner. Det är en klar förbättring mot förra året, då Väsby hamnade på plats 32.

­Det är glädjande att se att vårt arbete med miljö- och hållbarhetsfrågor märks och ger resultat. Till exempel har vi ökat takten av installationer av solceller på kommunens befintliga byggnader. Vi vill att Upplands Väsby kommun ska vara en förebild när det gäller hållbar utveckling, säger Margareta Hamark (L), ordförande för klimat-, miljö- och hållbarhetsutskottet.

Bland Stockholms läns 26 kommuner ligger Väsby på 9:e plats i rankningen. Jämför man i stället med andra liknande kommuner i landet (gruppen storstäder och storstadsnära kommuner) hamnar Väsby på plats 10 av 46.

Poäng för systematiskt miljöarbete

Upplands Väsby har fått poäng bland annat för systematiskt arbete med att restaurera våtmarker, att kommunen utvecklar samhällsplaneringen för att minska utsläpp och gör anpassningar för klimatförändringar, och att man stöttar invånare och företag i energieffektivisering.

Vi har haft stor hjälp av vårt systematiska arbete inom det ekologiska området, säger Jimmy Rudemyr, tillförordnad miljöstrateg i kommunen.

Det systematiska arbetssättet kommer nu att användas för att Väsby ska lyckas ännu bättre också när det gäller ekonomisk och social hållbarhet.

Nu fortsätter vi satsa ännu hårdare på att skapa en långsiktigt hållbar kommun. Vi måste göra det tillsammans, alla vi som bor eller är verksamma i Väsby, säger Margareta Hamark.

Så går rankningen av Miljöbästa kommuner till

Det är tidningen Aktuell Hållbarhet som rankar Sveriges kommuners miljö- och klimatarbete.

Rankningen bygger på en enkät till alla kommuner och andra data som samlats in. Den görs i samarbete med experter och forskare.

Mer om Miljöbästa kommun 2023 på Aktuell Hållbarhets webbplats Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: 11 oktober 2023