• Startsida
  • / Digital kunskapsguide för anhöriga

Digital kunskapsguide för anhöriga

Stöd och vägledning för vuxna anhöriga till personer med psykisk ohälsa.

Två personer håller sina händer sammanflätade.

Bild: Mostphotos

Nu finns en digital kunskapsguide tillgänglig som stöd och vägledning för vuxna som är anhöriga till personer med psykisk ohälsa. Guiden är kostnadsfri och framtagen av Nationellt kompetenscentrum (Nka) i samarbete med anhörigkonsulenter från fyra olika kommuner. Dessa är Malmö stad, Stockholms stad, Upplands Väsby och Vallentuna kommun.

Även anhöriga har deltagit i arbetet med att ta fram kunskapsguiden som är tillgänglig digitalt dygnets alla timmar. Med guiden kan anhöriga få vägledning, kunskap och stöd för att bättre kunna hantera en vardag som kan kännas svår och utmattande.

Anhöriga har bland annat bidragit med synpunkter och önskemål på innehållet. Vår förhoppning är nu att guiden ska komma till stor användning, säger Kajsa Undin, anhörigkonsulent i Upplands Väsby.

Kunskapsguidens innehåll

Kunskapsguiden består av fyra moduler med närmare ett 20-tal fristående filmer. I filmerna medverkar anhöriga, personer med egen psykisk ohälsa samt forskare och yrkesverksamma inom området. Till filmerna finns material att ladda ner. Litteraturtips, länkar till samlad fakta och information finns även tillgängligt i guiden. Förslag ges också på olika övningar för återhämtning.

  • Modul 1 – Att vara anhörig
  • Modul 2 – Om psykisk ohälsa
  • Modul 3 – Samhällets stöd
  • Modul 4 – Länkar

Den digitala kunskapsguiden finns tillgänglig på Nka webbplats.
Till den digitala kunskapsguiden. Länk till annan webbplats.

Lanseringswebbinarium

Ett lanseringswebbinarium med en presentation om kunskapsguidens upplägg finns tillgängligt. Ta del av några exempel på innehåll från några av föreläsarna.
Till lanseringswebbinariet. Länk till annan webbplats.

Om Nationellt kompetenscentrum anhöriga

Nationellt kompetenscentrum anhöriga, Nka, är en samarbetsresurs för att utveckla framtidens anhörigstöd. Nka vänder sig till anhöriga, personal, beslutsfattare och frivilligorganisationer. Nka startade sin verksamhet 2008.

Senast uppdaterad: 25 september 2023