• Startsida
  • / Prövad scoutkår får hedersutmärkelsen Årets Väsbybo

Prövad scoutkår får hedersutmärkelsen Årets Väsbybo

Hedersutmärkelsen Årets Väsbybo 2022 går till Upplands Väsby Scoutkår genom ledarna Andreas Jidling och Ronnie Gustafsson.

Två byggjobbare står inomhus vid en dörr och arbetar med renovering.

Ledarna Andreas Jidling och Ronnie Gustafsson har tillsammans med andra fullt upp med att bygga på den nya scoutgården. På nationaldagen tar de och Upplands Väsby Scoutkår emot hederspriset Årets Väsbybo. FOTO: Maria Sunnefors

Juryn motiverar sitt val med att Upplands Väsby Scoutkår med stort engagemang skapar en meningsfull och rolig fritid för barn och unga från alla delar av samhället. Vidare skriver juryn att scoutkårens kärnområden har stort värde för individ, samhälle och miljö, som exempelvis en aktiv fritid nära naturen, upptäckaranda, hantverk, samhällsengagemang, problemlösning, vänskap och spridande av kunskap kring krisberedskap.

Vi kan inte nog uppmärksamma det fina arbete som Andreas, Ronnie och andra eldsjälar inom Upplands Väsby Scoutkår gör. De är alltid redo och det är en prestation värdig utnämningen Årets Väsbybo, säger jurymedlemmen Mathias Bohman som också är kommunstyrelsens ordförande.

Upplands Väsby Scoutkår drabbades hårt när scoutgården på Bryggerivägen 10 brann ner 2019. Sedan dess arbetar föreningen tillsammans med sponsorer och ideella krafter för att bygga upp gården på nytt. Det pågående byggarbetet går att följa via scoutkårens webbplats och facebooksida.

Upplands Väsby Scoutkår bildades 1949 och är en del av riksorganisationen Scouterna som finns i 220 kommuner. Upplands Väsby Scoutkår engagerar hundratals barn och unga varje år. Utöver aktiviteter i olika åldersgrupper varje vecka arrangeras även två stora scoutläger på sommarhalvåret.

Att dela ut hedersutmärkelsen Årets Väsbybo har blivit en återkommande tradition i kommunen. Sedan 1993 har Årets Väsbybo delats ut till Josefin Lillhage, Stig H Johansson, kvinnojouren Mivida och ett 30-tal andra mottagare. Senast gick utmärkelsen till Anders Skarin för hans stora engagemang för konsten och kulturen i Upplands Väsby.

Juryn fick i år arbeta sig igenom hela 29 olika nomineringar av personer och föreningar som Väsbyborna föreslagit i vårens nomineringsprocess.

Det är glädjande att det finns ett sådant intresse för Årets Väsbybo. Sammanlagt fick vi i in 68 nomineringar fördelade på 29 personer och föreningar. Intresset visar att hedersutmärkelsen är viktig och att vi har gott om förebilder som är värda att uppmärksamma. De gör alla på sitt sätt avtryck och skillnad för vårt lokalsamhälle, säger Mathias Bohman.

Juryn bestod i år av kommunstyrelsens presidium och Upplands Väsby hembygdsförenings vice ordförande Klas Lundkvist. Det formella överlämnandet av hedersutmärkelsen sker i samband med nationaldagsfirandet på hembygdsgården 6 juni.

Fakta om utmärkelsen Årets Väsbybo

Hedersutmärkelsen Årets Väsbybo tilldelas sedan 1993 en eller flera personer som under det gångna året har gjort en särskild insats för Väsbyborna eller som bidrar till att sätta Upplands Väsby på kartan. Det kan vara en kreativ kulturpersonlighet, en engagerad eldsjäl inom idrottsrörelsen eller någon annan som sprider glädje och gör vardagen ljusare. Mottagaren ska vara boende i Upplands Väsby eller ha en stark anknytning till kommunen.

Senast uppdaterad: 22 maj 2023