SFI, Svenska för invandrare

Svenska för invandrare (SFI) är en utbildning för dig som inte har svenska som modersmål. Du lär dig grunderna i att läsa och skriva på svenska. Du övar också på att använda språket i din vardag och i ett framtida arbete. All undervisning är gratis. Du kan välja att läsa på dagen, kvällen, helger eller distans.

För att ha rätt att studera SFI i Upplands Väsby kommun ska du:

  • ha fyllt 16 år och ansöker eller börjar studera efter 1 juli.
  • sakna kunskaper i svenska.
  • vara folkbokförd i Upplands Väsby kommun.
  • ha fått ett personnummer.

Du har också rätt att studera SFI om du är:

  • medborgare i EU/EES eller Schweiz och har ett samordningsnummer. Ditt medborgarskap ska uppvisas med ditt pass. Du behöver också visa skriftligt intyg på att du bor i Upplands Väsby.
  • medborgare i EU/EES eller Schweiz utan personnummer eller samordningsnummer.  Ditt medborgarskap ska uppvisas med ditt pass. Du behöver också visa skriftligt intyg på att du bor i Upplands Väsby.

SFI-undervisning på olika nivåer

SFI-undervisningen ges på flera olika nivåer. Vilken nivå du hamnar på beror på din utbildningsbakgrund och dina språkkunskaper.

Bedömning av utländsk utbildning

Om du har en utländsk utbildning kan du få den bedömd av UHR. Du kan då söka utbildning och jobb på dina kunskaper från hemlandet. Bedömningen tar cirka sex till nio månader.

Ansökan om bedömning av utländsk utbildning på UHR's webbplats Länk till annan webbplats.

Ansökan och studiestöd

När du har skickat in din ansökan kommer skolan att kontakta dig inom tre till fyra veckor, via e-post eller SMS. Skolan informerar då vilken dag och vilken tid du ska börja.

För studier på SFI kan du inte söka studiestöd från CSN

Sfx - svenska för yrkesutbildade

Har du ett yrke från ditt hemland? Vill du snabbt lära dig svenska, validera din kompetens och börja arbeta? Då kan du ansöka till Sfx. Det är svenskundervisning med fokus på yrkesspråket. Syftet är att förkorta tiden till arbete. Det finns kurser för tio olika yrkesområden. Utbildningen är gratis.

Information om Sfx på Svenska för yrkesutbildade i Stockholms län webbplats Länk till annan webbplats.

SFI och grundläggande svenska tillsammans med yrkesutbildning

Det finns möjlighet för dig som vill studera SFI och en yrkesutbildning. Vi erbjuder utbildningar inom till exempel vård och barn och fritid. För att veta mer om hur du ansöker kan du kontakta vuxenutbildningen.

SFI - bas

Är du invandrare med ingen eller kort utbildning (noll till sex år)? Då kan du läsa SFI-bas.

Kontakta vuxenutbildningen för mer information.

Samhällsorientering

Är du ny i Sverige och fått uppehållstillstånd på grund av anknytning? Då kan du ha rätt till kursen samhällsorientering. Du får veta hur det svenska samhället fungerar. Du får också veta vad du har för rättigheter och skyldigheter. Kursen är på ditt modersmål eller ett annat språk som du väljer.

Vill du anmäla intresse mejla vux@upplandsvasby.se.

Information om samhällsorientering på Ny i Stockholms webbplats Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: 20 november 2019