• Startsida
  • / Europe på plats när Väsby firar 70

Europe på plats när Väsby firar 70

Upplands Väsby kommun fyller 70 år. Firandet uppmärksammas under hela 2022 med höjdpunkten i juni. Då sker avtäckningen av konstverket som hyllar hårdrocksbandet Europe. Avtäckningen är planerad att ske i närvaro av bandmedlemmarna.

Illustration med fyrverkerier

Det var år 1952 som landskommunerna Ed, Fresta och Hammarby slogs samman och bildade Upplands Väsby kommun. Kommunen har sedan dess vuxit från 6 800 till 47 000 invånare.

70-årsfirandet pågår under hela året. Alla programpunkter är ännu inte klara, men redan nu har kommunen en webbsida med mer information om firandet och om Väsbys 70-åriga historia.

Upplands Väsby är och har varit en kommun med stark framtidstro. Utvecklingen har sett olika ut under åren men som vi numera tar oss an genom att bygga kommunen på det sätt som Väsbyborna vill se. Vi är också mån om att berätta vår händelserika historia och det som förde oss hit. Vi vill uppmärksamma vår kära 70-åring och hoppas att alla invånare vill vara med och fira, säger kommunstyrelsens ordförande Oskar Weinmar (M).

Hårdrocksbandet Europe från Upplands Väsby mottog kommunens hedersutmärkelse 2018. Sedan dess har kommunen arbetat vidare med målsättningen att hedra bandet med ett konstverk på en central plats i Väsby. Avtäckningen av konstverket kommer att ske i Blå Parken, i anslutning till 70-årsfirandet. Beskedet från bandet som bland annat består av Joey Tempest, Ian Haugland och John Norum är att det kommer att närvara vid avtäckningen som är planerad till lördag 4 juni.

Vi hoppas att årets firande blir något som alla Väsbybor kan se fram emot. Det är ett jubileum som riktar sig till alla, oavsett hur länge man bott här och det är ett trevligt tillfälle att lära känna sin kommun. Vi välkomnar även föreningar att delta med aktiviteter under året, säger kommundirektör Regina Kevius.

Under jubileumsdagarna planeras det bland annat för bio, föreningsmässa och scenframträdanden med kulturskolan. De allra minsta kan räkna med barnföreställning, trollkarl, ansiktsmålning och massvis av ballonger. Polis och räddningstjänst kommer att visa upp sina fordon. Det finns också möjlighet för föreningar att visa upp sig under året.

Mer information om firandet

Senast uppdaterad: 1 februari 2022