• Startsida
  • / Över 300 Väsby-ungdomar fick sommarjobb – möt några av dem

Över 300 Väsby-ungdomar fick sommarjobb – möt några av dem

I år har över 300 ungdomar sommarjobbat i Upplands Väsby kommun. Genom sommarjobb har de fått chansen att prova på olika yrken.

De fyra sommarjobbarna står på en rad bredvid varandra. De har på sig orangea arbetskläder och gula varselvästar. Alla ler och tittar in i kameran.

På bilden syns sommarjobbarna Oskar Emthén, Hilda Ampo och Desire Anuforo tillsammans med sin handledare Linus Persson

Ungdomarna som har sommarjobbat i kommunen har fått möjligheten att prova på olika yrken som vård, omsorg, service, fastighetsskötsel och parkarbete. Av totalt 300 ungdomar har 52 fått möjligheten att arbeta på kontoret för samhällsbyggnad.

På gata/parkenheten har vi mött Linus, arbetsledare för sommarjobbarna. Han berättar om deras arbetsuppgifter att sköta kommunens gator och parker, vilket inkluderar allt från gräsklippning, ogräsrensning till målning av bänkar och klätterställningar.

Varför sökte du sommarjobb på kommunen?

Jag har bott i Väsby hela mitt liv och sommarjobbade själv som parkarbetare för 4-5 år sedan. Jag minns att jag tyckte det roligaste med arbetet var att se hur man gjorde skillnad i kommunen man bor i. Det är som att inreda sitt eget hem, säger Linus.

Vad är det roligaste med ditt sommarjobb?

Jag studerar till gymnasielärare, så jag tycker det är roligt att jobba med människor och ungdomar. Det är jättekul att se hur ungdomarna växer och utvecklas i arbetet, särskilt de som inte är vana att jobba sedan tidigare, säger Linus.

Möt sommarjobbarna Oskar, Hilda och Desire

Oskar, Hilda och Desire är tre av sommarjobbarna som Linus handleder. Vid intervjun har de precis rensat ogräs längs vägar och huskanter tillsammans med sina arbetskamrater.

Varför sökte du sommarjobb på kommunen?

Jag sökte sommarjobb för att få pengar till körkort och för att kunna flytta hemifrån. Dessutom ville jag träffa nya människor, skaffa mig arbetslivserfarenhet och känna att jag gör något meningsfullt, säger Oskar.

Vad tycker du är roligast med ditt sommarjobb?

Det roligaste är träffa och lära känna nya människor, säger Oskar.

Hilda sökte sommarjobbet för att få arbetslivserfarenhet, eftersom det är hennes första jobb. Hon berättar om den starka gemenskapen i gruppen av sommarjobbare.

Jag tycker att det bästa är att vi har varandra och jobbar tillsammans. Vi är en grupp som lärt känna varandra. Det är kul att ha fått lära känna nya människor i Väsby, säger Hilda.

Desire berättar att hon ville ha något att göra under sommaren och att förbättra sina kunskaper i svenska språket.

Det bästa är att vi är en grupp som jobbar tillsammans. Jag är inte så bra på att prata svenska, men de andra pratar mycket så jag kan lyssna och lära mig, säger Desire.

Ett värdefullt utbyte mellan sommarjobbare och kommunen

Sommarjobb ger ungdomar möjlighet att inte bara skaffa arbetslivserfarenhet och tjäna egna pengar, utan även att knyta kontakter med både kommunen och näringslivet. Dessutom får de som sommarjobbar chansen att lära känna nya människor och bygga värdefulla vänskapsband.

Kommunen tackar alla sommarjobbare för betydelsefulla insatser för samhället!

Senast uppdaterad: 7 augusti 2023