• Startsida
  • / Bli en del av trygghetsarbetet i Väsby!

Bli en del av trygghetsarbetet i Väsby!

Upplands Väsby kommun och polisen bjuder in alla invånare till en kväll med fokus på trygghetsfrågor. Vid mötet 11 maj presenteras planen för att öka tryggheten i Väsby.

Exteriör bild av Messingens entrésida.

Upplands Väsby kommun och polisen har förnyat det samarbetsavtal som parterna haft sedan 2016. Med hjälp av strukturerade arbetssätt och återkommande dialoger har antalet händelser som skapar otrygghet i offentliga miljöer i Väsby minskat.

Nu bjuder kommunen och polisen in till ett möte i Messingen där du som invånare får möjlighet att träffa de aktörer som medverkar i samarbetet. Bland annat medverkar fastighetsägarnas nätverk Tryggare Väsby och en rad frivilliga aktörer som Grannstödsbilen, Civilförsvarsföreningen och kvinnojouren Mivida.

Mötet blir ett avstamp för vårt fortsatta samarbete för att göra Väsby till en tryggare plats. Vi vill höra vad Väsbyborna tycker och visar upp den plan vi har för att göra Väsby ännu bättre, säger kommunstyrelsens ordförande Mathias Bohman (S).

En undersökning bland Väsbybor visar på en positiv trend i människors upplevelser av trygghet utomhus. Polisen kunde förra året ta bort stationsområdet i Väsby från länslistan över platser med öppen droghandel.

I det förnyade avtalet finns målet att utveckla samarbetet mellan skola, socialtjänst, polis och olika fritidsverksamheter. Tidiga gemensamma insatser bland barn och ungdomar ska förebygga risken att hamna i kriminalitet och missbruk. Kommun och polis ska även satsa på att utveckla samarbetet kring våld i nära relationer.

Under 2023 kommer olika möten att genomföras på olika platser i Väsby. Mötet i Messingen blir starten på dessa möten som har temat trygghet och förebyggande arbetet. Målet är att nå ut till så många Väsbybor som möjligt.

Upplands Väsby har genom samverkansavtalet med polisen ett flerårigt och etablerat arbete med trygghetsfrågor. Det krävs med tanke på de lagändringar som träder i kraft vid halvårsskiftet. Då ställs hårdare krav på kommuner att ta fram såväl lägesbilder som åtgärdsplaner för att öka tryggheten i lokalsamhället.

Vi ligger i fas med de nya lagkraven. Det beror på att vi sedan flera år jobbar enligt det som nu förväntas av oss. Framåt handlar det om att fortsätta samarbeta och att engagera Väsbyborna. Vi behöver alla hjälpas åt att göra Väsby till en tryggare plats. Vi hoppas att kvällen i Messingen ska få oss att kroka arm, säger brottsförebyggande strateg Francisca Samuelsson.

Mötet äger rum 11 maj i Messingens lokaler. För att delta behövs en anmälan som sker via länken nedan. Sista anmälningsdag är 9 maj.

Anmälan till träffen om trygghetsarbetet

Samverkansavtalet för 2023-2026 Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: 27 april 2023