• Startsida
  • / Orientering för alla i årets Hittaut

Orientering för alla i årets Hittaut

Massor av kontroller och nya spännande områden väntar när årets upplaga av Hittaut drar igång i Upplands Väsby. Förutom skolutmaningen bjuds även lokala företag in till att orientera med folkhälsan i fokus.

Närbild på skor under promenad i skogsmiljö.

Foto: Mostphotos

Hitta ut är den nationella utmaningen som anordnas av orienteringsklubbar runtom i landet. Utmaningen riktar sig till alla, oavsett tidigare erfarenhet, och går ut på att under några månader hitta så kallade checkpoints, kontroller, med karta eller mobilapp. Målet för evenemanget är att aktivera hela kroppen och få så många som möjligt att upptäcka nya platser.

Hittaut i Upplands Väsby drar igång 29 april och pågår över hela sommaren och hösten. Bakom arrangemanget står lokala orienteringsklubben Väsby OK med stöd av Upplands Väsby kommun och flera andra aktörer.

För oss som kommun är det viktigt att stödja insatser som främjar folkhälsan. Hittaut är också ett utmärkt sätt för oss alla Väsbybor att lära känna mer av vår egen kommun. Jag tänker själv prova att hitta några kontrollstationer i år, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Andrea Möllerberg (VB).

Nytt för i år är företagsutmaningen där anställda på olika arbetsplatser i Väsby kan utmana varandra i att hitta flest kontroller. Sedan tidigare finns skolutmaningen. Den drog hundratals registreringar förra säsongen. Till slut stod Väsby skola som segrare.

Min spontana känsla är att det kan bli fler skolungdomar som deltar i år. Vi har bland annat haft möjligheten att träffa idrottslärare från Väsbys skolor och det gör mycket att kunna berätta för dem om syftet med Hittaut, säger Maria Lidén från Väsby OK.

Det kommer att gå att hitta kontroller i när och fjärran, från centrala Väsby till kommunens utkanter. På årets karta finns dessutom ett par nya områden att hitta ut till; södra delarna av Fysingen och västerut mot Mälaren.

Törnskogen väntas även i år bjuda på störst utmaningar med gott om kuperad terräng och andra klurigheter. Vill man verkligen satsa på att vinna Hittaut i Upplands Väsby så gäller det att hitta alla 150 kontroller snabbast av alla, förklarar Maria Lidén. Den som vill ha ytterligare utmaningar kan besöka de övriga 90 Hittaut-orterna och tävla om flest registreringar i hela Sverige.

Det som lockar deltagarna mest är att hitta rätt till kontrollerna och att upptäcka nya miljöer. Och att få röra sig så klart. Många gillar även att följa appen i realtid och se vilka deltagare som ligger främst med flest registreringar.

Hittaut startar lördag 29 april och avslutas 5 november.

Mer om Hittaut 2023 Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: 24 april 2023