Grannstödsbilen tilldelas Trygghetspriset för sitt bidrag till den gemensamma tryggheten i Upplands Väsby kommun.
Helge Högdin är ansvarig för Grannstödsbilen och de volontärer, kvinnor och män, som är aktiva i arbetet. Foto: Daniel Jansson, Upplands Väsby kommun
Grannstödsbilen består av ett 40-tal kvinnor och män som varje vecka ser till att bilen rullar på gatorna i Upplands Väsby kommun.
Dessa frivilliga gör något extra för tryggheten i kommunen. Det vill vi uppmärksamma och vi hoppas att fler Väsbybor blir intresserade av att hjälpa dem, säger kommunstyrelsens ordförande Oskar Weinmar (M).
I juryns motivering står det bland annat:
”44 frivilliga kvinnor och män som varje vecka ser till att Grannstödsbilen rullar på gatorna i Upplands Väsby kommun. 44 frivilliga som gör det där extra för tryggheten i kommunen. Grannstödsbilens närvaro i bostadsområden syftar till att öka tryggheten och verka för att minska antalet bostadsinbrott, skadegörelse och klotter. Stort tack till alla förare av grannstödsbilen.”
Grannstödsbilen har funnits i Väsby sedan 2003 och är ett samarbete mellan privatpersoner, lokala företag, Upplands Väsby kommun och polisen. Verksamheten går ut på att patrullera i olika områden. Målet är att observera och informera om det som avviker.
De ställer upp frivilligt på sin fritid för att bidra till ökad trygghet för alla i kommunen. Ett stort tack till alla och särskilt till de frivilliga i styrgruppen som möjliggör att verksamheten kan fortsätta, säger kommunens brottsförebyggande strateg Emma Rauf-Otworowski.
Årets jury bestod av kommunstyrelsens ordförande Oskar Weinmar (M), oppositionsråd Mathias Bohman (S), kommundirektör Regina Kevius, brandkåren Attundas distriktschef Elina Edin och kommunpolis Luis Araya.
I Trygghetspriset ingår en prissumma på 10 000 kronor som går till Grannstödsbilens verksamhet.