• Startsida
  • / Kristina Lugn hedras med minnesplakett i Väsby

Kristina Lugn hedras med minnesplakett i Väsby

Författaren och Svenska Akademiledamoten Kristina Lugn bodde under en tid i Upplands Väsby och arbetade som skolbibliotekarie på Ekeboskolan. Nu hedras hon med en minnesplakett i Smedby.

Skärmbild av dokumentet med förslag till beslut om att skapa en minnesplakett till minne av Kristina Lugn.

Allting började med ett medborgarförslag. En Väsbybo föreslog att kommunen uppmärksammar Kristina Lugns författarskap och koppling till Väsby genom en minnesplakett. På tisdagskvällen tog kultur- och fritidsnämnden beslut om att upprätta en minnesplakett till minne av Kristina Lugn vid Sverigefinska skolans fasad i Smedby.

Jag är glad över att vi får möjlighet att lyfta en så stark kvinnlig profil för kulturen och med koppling till vår ort. Placeringen av minnesplaketten gör att vi också höjer Smedbyområdet och ökar medborgares kännedom om lokalhistorien, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Andrea Möllerberg (VB).

Kultur- och fritidsnämnden undersökte olika alternativ till placeringar. Bland annat diskuterades möjligheten att placera en fristående skylt vid Smedby torg, samt en plakett vid Ardennergatan i Smedby där Kristina Lugn bodde.

Valet föll till slut på nuvarande Sverigefinska skolans fastighet. Kristina Lugn arbetade nämligen där som skolbibliotekarie då hon bodde i Upplands Väsby. Skolan hette på den tiden Ekeboskolan. Nu kommer minnesplaketten att monteras på Sverigefinska skolans fasad.

Nu får både elever och boende i närområdet ökad kännedom om Kristina Lugns författarskap och koppling till Upplands Väsby. Det är också roligt att beslutet har sitt ursprung i ett förslag från en medborgare. Nu blir ännu ett medborgarförslag verklighet, säger kultur- och fritidschef Maria Röstberg.

Senast uppdaterad: 18 oktober 2021