• Startsida
  • / Idrottsföreningar slipper lokalhyra i fyra månader

Idrottsföreningar slipper lokalhyra i fyra månader

Kultur- och fritidsnämnden efterskänker fyra månadshyror till de föreningar som använder kommunägda idrottslokaler och planer. Hyreslättnaden tillsammans med flera andra åtgärder sker för att stödja föreningslivet och Väsbys unga i den pågående situationen med covid-19.

Gymnastikgolv med mönster som markerar linjerna för olika sporter.

Foto: Mostphotos

Beslutet om lokalhyrorna innebär att föreningar som använder kommunens hallar, planer och andra träningslokaler slipper betala hyra för perioden 1 mars - 30 juni 2020. Hyreslättnaden innebär att kultur- och fritidsnämnden tar på sig en kostnad på cirka en miljon kronor.

Idrottsföreningarna är viktiga och ett stort stöd i vårt samhälle. Vi är angelägna om att idrottsföreningarna mår bra och känner att vi backar upp dem i det rådande läget med bland annat minskade intäkter, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Andrea Möllerberg (VB).

Med anledning av covid-19 togs även beslut om att finansiera utökade resurser för fristående Runbygården och de kommunala fritidsgårdarna i sommar. Ett särskilt trygghetsprojekt sjösätts med ungdomar som ska slussa in andra ungdomar i verksamheter och aktiviteter. Och Gunnes gård får ett särskilt bidrag för att aktivera 60 barn och unga i sommar.

På grund av det rådande läget väntas många ungdomar vara kvar i Väsby i sommar. Då är det extra viktigt att vi och föreningslivet hittar på meningsfulla aktiviteter för dem, säger kultur- och fritidschef Maria Röstberg.

Nämnden beslutade att tillskjuta 400 000 kronor att fördela mellan föreningar som ordnar aktiviteter för ungdomar under sommarlovet. Under tidigare år har kommunen fått statliga medel för att genomföra lovaktiviteter, men i år finns inga sådana medel att tillgå.

Föreningar som är intresserade av bidraget ska lämna in en skriftlig ansökan till kultur- och fritidskontoret senast 15 juni.

Senast uppdaterad: 9 juli 2020