Serveringstillstånd för alkoholdrycker

Om du ska öppna en verksamhet som ska erbjuda servering av alkohol behöver du ansöka om stadigvarande serveringstillstånd för alkohol. Ska du ha en tillfällig tillställning så ansöker du om tillfälligt serveringstillstånd för alkohol. Detta ska du göra oavsett om du ska servera till allmänheten eller till ett slutet sällskap.

Det är miljöenheten som handlägger serveringstillstånd. Du ansöker via e-tjänst eller genom att skicka in en ansökningsblankett. Tänk på att anmäla om det sker en förändring i din verksamhet, till exempel nya ägare eller ny serveringspersonal.

Från och med 1 juni 2025 kan du även ansöka om gårdsförsäljningstillstånd. Det är för dig som vill sälja alkohol vid egen tillverkning.

Upplands Väsby kommuns riktlinjer för serveringstillstånd

Information kring krav och skyldigheter samt hur handlingsprocessen går till finns att läsa i Upplands Väsby kommuns riktlinjer för serveringstillstånd. Där hittar du information om bland annat handläggningstider, remissinstanser, kommunens tillsynsverksamhet och kommunens områden med begränsningar i serveringstider.

Kommunens riktlinjer för alkoholservering Pdf, 212 kB.

Enligt alkohollagen ska kommunen ta ut en avgift vid ansökan eller anmälan. Avgiften avser handläggningen av ärendet och betalas inte tillbaka om din ansökan inte godkänns eller om du väljer att avbryta din ansökan.

Innan vi kan påbörja handläggningen av din ansökan måste avgiften till kommunen vara betald. Du betalar till kommunens bankgiro 745-3061. Skicka in ditt kvitto till oss med din ansökan. Märk din betalning med "2510000 Serveringstillstånd".

Serveringstillstånd och avgifter

Tillstånd

Avgift

Tillfälligt tillstånd för allmänheten

8 304 kronor plus 692 kronor/dag

Tillfälligt tillstånd för slutet sällskap

2 768 kronor plus 692 kronor/dag

Utökat/ändrat tillstånd

8 304 kronor

Tillfälligt utökat/ändrat tillstånd

4 152 kronor

Stadigvarande tillstånd

20 760 kronor

Ändring av ägarförhållanden/PBI

16 608 kronor

Du betalar även en tillsynsavgift varje år för varje serveringsställe. Avgiftens baseras på årsomsättning av din verksamhet.

Alkohollagen ställer höga krav på den som ansöker om serveringstillstånd. Miljöenheten kontrollerar bland annat personlig lämplighet, matutbud, finansiering och kunskap.

Personlig lämplighet

Alla med inflytande i bolaget måste vara lämpliga för verksamheten. Tillstånd ges inte till de som missköter sin ekonomi eller är dömda för vissa brott. Om den sökande driver andra företag kontrolleras också dessa närstående bolag.

Matutbud

För att få servera alkohol måste det finnas ett kök på serveringsstället. Menyn ska vara varierad.

Finansiering

För ett nytt serveringstillstånd måste du visa hur köpet av bolaget eller restaurangen har gått till.

Kunskap

Tillståndshavaren ska klara ett kunskapsprov om alkoholservering. Folkhälsomyndigheten har gjort provet, men du skriver det hos oss på miljöenheten i Upplands Väsby kommun.

Övrigt

Det krävs även att lokalen är säker ur brandskyddssynpunkt och att fastighetsägaren godkänner att det serveras alkoholdrycker i lokalen.

När ett serveringstillstånd beviljas kan det ställas villkor, som till exempel att ordningsvakter ska finnas på plats under vissa tider.

Det ställs samma krav på personlig lämplighet och kunskaper om alkohollagen. Utöver det krävs:

  • egenkontrollprogram
  • beslut från Skatteverket om godkännande som upplagshavare
  • beskrivning av besöksarrangemang och tidsåtgång av genomförande
  • finansiering
  • försäljningsansvarigas namn och personnummer.

Mer information om gårdsförsäljning av alkoholdrycker på Folkhälsomyndighetens webbplats Länk till annan webbplats.

Enligt lagen har kommunen fyra månader på sig att fatta ett beslut från den dagen ansökan är komplett.

Stadigvarande serveringstillstånd och gårdsförsäljningstillstånd

Lämna in din ansökan minst två månader innan verksamheten ska påbörjas, handläggningstiden är cirka två månader från den dagen ansökan är komplett.

Tillfälliga serveringstillstånd

Om din ansökan gäller ett serveringstillstånd för allmänhet bör du lämna in den till kommunen senast en månad före serveringstillfället. Gäller ansökan för slutet sällskap bör du lämna in ansökan senast två veckor före serveringstillfället. Ansöker du om ett tillfälligt utvidgat tillstånd bör du lämna in din ansökan senast tre veckor i förväg. Dessa handläggningstider gäller om ansökan är komplett.

Observera att dessa handläggningstider gäller vid en komplett ansökan.

Du får ett beslut inom en till åtta veckor. I handläggningen ingår ett antal steg. Vi granskar ärendet och hör av oss till dig om vi behöver begära in kompletteringar till ärendet.

Du får ett beslut relativt omgående om din ansökan gäller tillfälligt serveringstillstånd för slutet sällskap. Om det gäller ett serveringstillstånd för allmänheten eller för gårdsförsäljning får du ett beslut inom fyra till åtta veckor.

Om du redan har ett stadigvarande serveringstillstånd och någon i din personal slutar eller någon ny börjar, ska du anmäla detta till kommunen. Du får en ny uppdaterad lista med dina serveringsansvariga skickad till din verksamhet via vanlig post.

Det finns undantag då serveringstillstånd inte krävs. För att undantas från kravet på serveringstillstånd måste följande villkor uppfyllas samtidigt:

  • Avser ett enstaka tillfälle för i förväg bestämda personer (slutet sällskap).
  • Sker utan vinstintresse och utan annan kostnad för deltagarna än kostnaden för inköp av dryckerna.
  • Äger rum i lokaler där det inte bedrivs yrkesmässig försäljning av alkohol- eller lättdrycker.

Du som har eller har haft ett stadigvarande serveringstillstånd för alkoholdrycker under rapporteringsperioden (förra kalenderåret) behöver lämna in uppgifter om din försäljning.

Miljöenheten skickar ut underlag för restaurangrapporten till tillståndshavaren i början av varje kalenderår. Restaurangrapporten ska sen fyllas i och skickas in till Folkhälsomyndigheten eller miljöenheten senast den 1 mars varje år. Vid förseningar kan tillståndshavaren faktureras en förseningsavgift.

Om du saknar din restaurangrapport ska du kontakta oss.

Mer information om restaurangrapporter på Folkhälsomyndighetens webbplats Länk till annan webbplats.

Kontaktuppgifter till miljöenheten

E-post: alkoholtobak@upplandsvasby.se

Telefon: 08-590 970 00 (Väsby Direkt)

Senast uppdaterad: 2 juli 2025