Arbetsmarknaden i kommunen

Upplands Väsby kommun har närmare 4 000 registrerade företag, varav cirka 1 800 av dessa bedriver aktiv verksamhet i kommunen. Detta bidrar till ett innovativt näringsliv. Mondelez är ett exempel på en stor internationell koncern som valt att placera sitt svenska huvudkontor i Upplands Väsby.

Kommunens läge mitt emellan Stockholm och Uppsala och närheten till flygplatsen Arlanda har bidragit till att många företag har sökt sig till kommunen. Flest arbetstillfällen i kommunen finns i näringsgrenarna handel- och kommunikation, vård och omsorg, byggindustri och finansiell verksamhet.

Kommunen har goda kommunikationer till Stockholm, Uppsala och Arlanda och är inne i ett utvecklingsskede där den moderna småstaden byggs.

Läs mer:  Rapport om kommunens näringlivlänk till annan webbplats

Arbeta i kommunens verksamhet

Kommunen är en av de större arbetsgivarna i Upplands Väsby. Vi har cirka 1 700 tillsvidareanställda medarbetare inom olika verksamheter. De största arbetsplatserna finns inom social- och omvårdnad samt förskola och skola.

Upplands Väsby växer och är mitt i ett spännande utvecklingsskede där den moderna småstaden byggs. Kommunen är en arbetsplats som attraherar nytänkande, ansvarstagande och motiverade medarbetare. Att arbeta i Upplands Väsby är en merit och investering för framtiden.

Det här erbjuder vi dig

  • Som nyanställd erbjuds du alltid en individuell introduktions- och kompetensutvecklingsplan samt deltagande i ett internt nätverk.
  • Vi strävar efter att våra medarbetare ska kunna uppnå balans mellan arbetsliv och privatliv.
  • Vi erbjuder friskvårdsbidrag då vi värnar om våra medarbetares hälsa, samt ett kostnadsfritt professionellt personalstöd till alla medarbetare i form av vägledning vid psykosociala, privatjuridiska och ekonomiska frågeställningar.
  • Vi vill ha en kultur som uppmuntrar till innovation och kreativitet. Väsby vågar och gör!
Bild på Sara och Torgny

Sara Svanfeldt & Torgny Hagelin

Upplands Väsbys kommun har tagit ett framgångsrikt steg från traditionell förvaltning till en affärsmässig koncernorganisation med styrkort. Skiftet har medfört en unik dynamik som både engagerar medarbetarna och lockar nya krafter.

Vilka är Sara och Torgny?


Sara Svanfeldt

Torgny Hagelin

Titel

Chef HR & lön.

Personaldirektör.

Utbildning

Personalvetare, Uppsala universitet, examen 1999.

Personalvetare, Mittuniversitetet, examen 2000.

Vilken är din favoritinnovation?

”Swish, klarar mig inte utan!”

”Blixtlåset i all sin enkelhet, en otrolig innovation”.

 

Det finns en stolthet och glädje hos både Sara Svanfeldt, chef HR & Lön, och personaldirektör Torgny Hagelin när de beskriver resan som kommunen har gjort. Efter ett politiskt skifte 2010 byggdes en ny strukturerad plattform att arbeta efter. I den tidigare organisationen skulle 103 mål uppfyllas. En näst intill omöjlig uppgift. Nu arbetar kommunen med endast tio prioriterade mål.

– Vi har vågat prioritera och strukturera, 103 mål blev tio. Men för att nå målen måste medarbetarperspektivet finnas med i alla frågor, understryker Torgny. Vi vill ha engagerade och stolta medarbetare. De ska vara våra ambassadörer. För att få en bra dialog mellan ledningen och medarbetarna har vi interna aktiviteter, som frukostmöten. Att medarbetarna redan är engagerade kan vi se i den medarbetarundersökning vi gör årligen. Den är dessutom unik eftersom svarsfrekvensen är 90 procent!

– Vi är i ständig rörelse. Våra chefer har haft möjlighet att genomgå ett ledarprogram för personlig utveckling och nu är det medarbetarnas tur. Tanken är att de ska bli än mer delaktiga. De ska bli med-ledare.

En kommun med drag

I sann employer branding-anda har HR och kommunikation krokat arm och jobbar tillsammans. Det har blivit en vinst både för varumärket Upplands Väsby och kommunen som arbetsgivare. De som söker tjänster har alltid goda kunskaper och man lockar många studenter.

– Vi har lyckats förmedla hur häftigt det är arbeta hos oss. Vi jobbar i samhällets mitt för en större sak där det finns medborgare i slutänden som ska ha vatten i kranen och en bra skola. Jag är stolt över att jobba här. Det händer alltid saker. Kulturen tillåter att man får prova en idé och det är okej att göra fel. Vi har ett kvalitetspris och ett innovationspris för idéer som underlättar arbetet eller gynnar medborgare. Ett exempel är vår felanmälningsapp, berättar Sara.

– Saker och ting ligger inte i långbänk. Det går snabbt att få igång en verksamhet. Ett exempel är projektet ”Ung i Väsby” där ungdomar tillfrågades om vad de önskade sig. De ville ha en parkourpark, och då byggdes en. I den här kommunen hinner man både initiera frågor och se dem förverkligas. Politikerna är med på banan och medborgaren möts av öppenhet, säger Torgny.

Medarbetarna vågar och gör

Devisen ”Väsby vågar och gör” symboliserar verkligen kommunen.

– Vi har ett äkta engagemang och dialog på alla nivåer, säger Torgny. Ett bevis är den grupp för jämställdhetsdiskussioner som några medarbetare bildade spontant, helt utanför arbetsbeskrivningen. Ett annat bevis är när två medarbetare kom fram till mig under ett möte för att diskutera en fråga. Det gladde mig. De ville delta, det är ett gott betyg!

Annorlunda är bra

– Det är konkurrens om bra arbetskraft och vår utmaning är attrahera och behålla medarbetare. Vi kommer att jobba mer med sociala medier och synas på arbetsmarknadsdagar. Väsby vågar sticka ut hakan och pröva nytt, avslutar Sara.

Bild på Lotten

Lotten Andersson

När Lotten Andersson började på Upplands Väsby imponerades hon över kommunens innovativa miljötänk.

Sorterar du fem plastkassar kan du titta på tv i fyra timmar. Den typen av återkoppling till medborgarna är vad Lotten Andersson på Upplands Väsby kommun pysslar med dagligen.

Vem är Lotten?


Lotten Andersson

Titel

Avfallsutvecklare.

Utbildning

Miljövetarprogrammet, Linköpings universitet, examen 2013.

Mitt tips för en hållbar framtid

"Genom att börja sortera ditt avfall ser du hur mycket du förbrukar och kan analysera din konsumtion. Det sparar både på miljön och plånboken!"

Vad lockade dig till Upplands Väsby kommun?

– 2013 blev Upplands Väsby årets miljöbästa kommun i Miljöaktuellts ranking, det var något som inspirerade mig till att söka mig hit. Sedan jag började här har jag blivit positivt överraskad över kommunens innovativa satsningar på nya avfallslösningar. Väsby är företagscentrerat, därför jobbar vi exempelvis med att få till ett samarbete mellan offentliga och privata aktörer så att företag blir mer involverade i miljöfrågorna. Bara det att min roll som avfallsutvecklare finns är ett tecken på att Upplands Väsby satsar på miljö- och avfallsområdet.

Berätta om ett spännande och innovativt projekt!

– Under året har vi gjort ett pilotprojekt med ett nytt återvinningskärl anpassat för småhus, där jag är projektledare. 200 hushåll har haft det nya kärlet på tomten, så istället för att åka till återvinningsstationen har de kunnat återvinna hemma. Återkopplingen har här handlat om att undersöka hur mycket hushållen återvunnit, och omvandla det i konkreta exempel. Återvinner du fem plastkassar sparar du lika mycket energi som att titta på tv i fyra timmar, och genom att konkretisera och göra måltalen personliga hoppas vi kunna öka medborgarnas engagemang.

Vad är roligast med ditt jobb?

– Det som gör avfallsområdet så roligt är att alla medborgare kan vara med och bidra. Som miljövetare arbetar jag med beteendeförändringar, och det är kul att många ställer sig positiva till avfallssortering. Sedan är det upp till oss som offentlig organisation att se till att det finns goda möjligheter till det. Att jag personligen gillar att leda har min arbetsgivare snappat upp, därför har jag fått ta ansvar för samordning och projektledning i olika satsningar. Det är kul att som ung få förtroende att vara med och påverka, det skapar karriärmöjligheter som jag värdesätter högt.

Bild på Peter

Peter Gustavsson

Jag arbetar med uppdateringar av det kommunala vägnätets bil- och cykelvägar så att rätt väginformation levereras till Trafikverket och den nationella vägdatabasen.

Man skulle kunna säga att jag är en av de första länkarna i kedjan för att göra navigeringstjänster möjliga.

Min roll handlar även om att stödja andra enheter inom kommunen med geografisk information. Det kan handla om allt ifrån inmätning av motionsspår till arbete med översiktsplanens kartor. Centralt för min tjänst är att kartan alltid står i fokus.

Bild på Ronja

Ronja Krische

Jag arbetar med miljö på alla nivåer, från övergripande strategiska frågor till direkta insatser. Bland annat följer jag upp hur vi efterlever miljömålen i kommunen och planerar samt genomför olika aktiviteter på temat miljö.

Även om klimatfrågan är abstrakt och det inte syns att vi släpper ut mindre koldioxid i kommunen, så känns det bra att veta att vi hela tiden gör saker bättre och bättre. Jag får helt enkelt vara med och skapa ett hållbart samhälle!

Årets employer branding-kommun

I mars utsågs Upplands Väsby till årets employer branding-kommun av företaget Universum. Varje år delar de ut priser till till arbetsgivare som på olika sätt utmärker sig i sitt arbete med att vara en attraktiv arbetsgivare gentemot potentiella, nuvarande och tidigare medarbetare.

Märke för Årets employer branding kommun

Motivering lyder:

"Upplands Väsby har på ett entusiastiskt sätt arbetat med employer branding-frågor under det senaste året. Kommunen har varit särskilt utmärkande genom att lyfta fram medarbetare med spännande projekt. På detta vis har man lyckats visa på en bredd och det djup av möjligheter som finns för unga människor inom kommunen. Universum är väldigt imponerade av Upplands Väsbys arbete och vill därmed uppmärksamma kommunen för att inspirera andra".

Vinnarna tar emot priser under galan Universum Awards och de utses av en jury som består av personer med god kännedom om området och organisationerna.

Juryn beaktar följande kriterier i sitt beslut:

  • Personens intresse för och engagemang i employer branding-frågor.
  • Hur väl personen bidragit till att ledningsgruppen engageras i frågorna.
  • Att företaget kommunicerar sitt employer brand på ett innovativt och trovärdigt sätt.
  • Att företagets employer branding-aktiviteter lett till resultat i bl.a. Universums mätningar.

Juryn bestod i år av Jacinta Waak, Global Research Director Universum, Petter Nylander, vd Universum och Claes Peyron, vd Nova.

Senast uppdaterad: 7 mars 2018
Näringsliv och arbete