Alexandra Hertzberg och Kristina Törnsten sommarjobbade som badvärdar 2017.

Alexandra Hertzberg och Kristina Törnsten sommarjobbade som badvärdar 2017.

I Väsby kan du lära dig rädda liv. Som sommarjobb.

Förra sommaren jobbade Alexandra och Kristina som badvärdar och fick på köpet en utbildning i livräddning. Upplands Väsby kommun har som mål att erbjuda 300 sommarjobb till ungdomar varje år. Sommarjobb är en viktig introduktion till arbetslivet. Mohamed-Bile Sadik jobbar som feriejobbshandläggare.

Foto på Mohamed-Bile Sadik, feriejobbshandläggare

Mohammed-Bile Sadik, feriejobbshandläggare

Foto på Mohamed-Bile Sadik, feriejobbshandläggare

Mohammed-Bile Sadik, feriejobbshandläggare

Hur får man jobb som badvärd?

- Du som vill jobba som badvärd tillsammans med Brandkåren Attunda skriver detta i det personliga brev som du skickar till oss i samband med sommarjobbsansökan. Totalt finns det nio platser och du måste vara simkunnig för att komma i fråga för jobbet. Badvärdarna jobbar i tre veckor varav två dagar består av en utbildning som brandkåren håller i.

Varför är det en bra idé?

- Förutom att du som ungdom får uppleva ett av dina första jobb, så får du även en utbildning som du kommer ha nytta av i resten av ditt liv. Det är också en bra idé för alla andra invånare i Väsby. Ju fler som kan till exempel hjärt- och lungräddning desto tryggare blir det för medborgarna.

Vilka andra sommarjobb kan man söka?

- Vi erbjuder till exempel jobb inom vården, parkarbete, i secondhandbutiker. Har du som ungdom en arbetsplats som du hittat på egen hand så kan kommunen hjälpa till och stå för halva lönekostnaden för företaget.

Hur söker man sommarjobb?

- Går du på första och andra året av gymnasiet eller introduktionsprogrammet så kan du skicka in en ansökan via kommunens webbsida från och med 1 mars fram till 31 mars 2018. Du som inte går i skolan men är 16-17 år gammal är också välkommen att söka.

Om man är ett företag och kan erbjuda sommarjobb – hur gör man då?

- Vi är i behov av stöd från näringslivet för att erbjuda gymnasieungdomar ett sommarjobb på sitt CV. Precis som förra året så erbjuder kommunen att stå för halva lönekostnaden och hela arbetsgivaravgiften för ferieungdomar. Företagen kan enkelt och smidigt anmäla intresse till mig på 08-590 974 05 alternativt mohamed-bile.sadik@upplandsvasby.se.

Senast uppdaterad: 20 mars 2019