Maja Evrén läser på ponnyn Jackpot.

Maja Evrén läser på ponnyn Jackpot.

I Väsby kan du låna böcker i stallet. Till exempel.

Visste du att det finns ett bibliotek i ridhuset i Sättra? I Upplands Väsby kommuns flerårsplan står att biblioteket ska ägna sig åt läsfrämjande insatser. Därför samarbetar biblioteket med föreningar och fritidsgårdar för att skapa tillgång till böcker där barn och unga finns. Ett exempel är Väsby ridklubb som fått böcker för att inreda en bokhörna i en av stallets spiltor. Catharina Ek är bibliotekschef.

Catharina Ek, bibliotekschef

Catharina Ek, bibliotekschef

Catharina Ek, bibliotekschef

Catharina Ek, bibliotekschef

Läsa i stallet – hur populär är ”biblioteksspiltan”?

- Populär! Ridning och läsning har visat sig vara en utmärkt kombination.

Vilka andra insatser finns för att främja läsandet?

- Biblioteket arbetar såklart på flera smarta sätt. Vi placerar böcker på olika platser i kommunen som apoteket, öppna förskolan, BVC och snart även på fritidsgårdar. Vi ger gratis böcker till barn som kommer nyanlända till Upplands Väsby, vi kör runt bokbussen till alla förskolor och vi finns digitalt dygnet runt för den som vill låna e-böcker och e-ljudböcker. Vi arrangerar en mängd fantastiska programpunkter för vuxna och barn. På läslovet har vi till exempel tema spöken och skräck – kom och gör en skräckfilm, pyssla, spela tv-spel och utforska skräcklitteraturen!

Varför är läsfrämjande viktigt?

- Det finns två skäl, säkert fler. Dels öppnar litteraturen dörrar till ett obegränsat antal andra världar och hjärnor. Dels visar forskning att läsning och inte minst fritidsläsning är den enskilt viktigaste faktorn för att lyckas med sina studier. Det finns ingenting som påverkar språkutvecklingen i lika hög grad.

Om man tycker att läsning är svårt – finns det alternativ till böcker?

- Nej det gör det inte, inte om du vill ha en läsupplevelse. Det finns däremot olika sätt att ta sig an text på, ljudböcker är ett alternativ.

Vad är ditt bästa tips för att komma igång att läsa?

- Läsning är något som alla måste lära sig, den grad av koncentration som krävs måste övas upp. Men vi måste motiveras också med rätt bok vid rätt tidpunkt. Har du svårt att komma igång så välj en bok som känns spännande att lätt ta sig in i. Om du inte hittar en sådan bok – kom till oss på biblioteket, vi hittar den åt dig.

Senast uppdaterad: 20 mars 2019