• Startsida
  • / Vad lämnar din middag efter sig?

Vad lämnar din middag efter sig?

Veckans Vi i Väsby har en lite speciell fram- och baksida. Det är vi på kommunen som vill uppmärksamma något som det inte pratas så ofta om, nämligen matavfall.

Bild på 5 st Vi i Väsby-tidningar med en wrap

Matavfall gör skillnad

När det pratas om mat och klimat, handlar det mycket om matsvinn och hur vårt val av mat kan påverka klimatet i positiv riktning. En lika viktig fråga, som ofta glöms bort, är de rester som matlagningen lämnar efter sig.

Allt det din matlagning lämnar efter sig är en resurs. Även om det verkar värdelöst, så är det värdefullt – speciellt för kommande generationer! Till och med om du kokar buljong på dina skal, stumpar och snuttar så blir det något över – och det kan användas till biogas och biogödsel. Både för dig som kokar buljong och för dig som inte gör det finns en busenkel lösning för att bidra till en lite mer hållbar värld: Matavfallsinsamling!

3 av 5 hushåll i Väsby sorterar redan, men vi kan bli fler och göra ännu mer för klimatet och för miljön. 2018 samlade Väsbyborna in 1097 ton matavfall. Det producerar tillräckligt med biogas för att en buss kan köra lite mer än sex och ett halvt varv runt jorden!

Varför är biogas så bra?

Ett biogasdrivet fordon minskar CO2-utsläppen med 73%. Det är positivt för både den lokala miljön och klimatet. Tänk att du, genom att bara skrapa tallriken i en separat påse kan bidra till att både Väsby och världen blir lite mer hållbart. Enkelt va?

Bor du i villa är det bara att ansluta dig här:

Bor du i lägenhet och din förening eller hyresvärd inte har matavfallsinsamling har vi skrivit ihop förslag på en motion och ett brev du kan skicka till dom för att visa att du och dina grannar bryr er om klimatet och miljön.

Länk till motion till din brf

Länk till brev till din hyresvärd

Vill du ha mer information om matavfallsinsamling har vi samlat allt du behöver veta på www.upplandsvasby.se/matavfalllänk till annan webbplats

Tillsammans gör vi Väsby mer hållbart!

Senast uppdaterad: 12 februari 2019