• Startsida
  • / Efter fester blir det rester. Men hur ska partysopor sorteras?

Efter fester blir det rester. Men hur ska partysopor sorteras?

Efter en stor fest blir det lätt en del att städa. Plastglas, papperstallrikar och bestick, girlanger, ballonger, servetter, inslagningspapper, matrester och avfyrade smällare behöver sorteras och tas omhand på rätt sätt.

Tips! Sätt fram olika påsar för de olika avfallsslagen och sätt upp lappar med vad som ska slängas var. Då blir det lättare för gästerna och dig att sortera partysoporna. Glöm inte att sätta fram påsar för pant och glas också.

Restavfall och matavfall

Ballonger, servetter, girlanger och presentsnören är restavfall. Det slänger du i din vanliga soppåse.

Matrester som inte går att spara lägger du i matavfallsinsamlingen.

Engångsartiklar och förpackningar

Engångsartiklar sorteras som förpackningar. Sådant som är gjort av plast lägger du i plastförpackningar och sådant som är gjort av papper bland pappersförpackningar. Även presentpapper räknas som pappersförpackning.

Förpackningar lämnar du på någon av FTIs återvinningsstationer eller i ditt miljörum.

Om det är fullt eller stökigt på återvinningsstationen så felanmäler du det till FTI, det är de som äger behållarna och är ansvariga för insamlingen. De ska också se till att hålla rent och snyggt på återvinningsstationerna.

Länk till FTIs felanmälanlänk till annan webbplats

Fyrverkerier och smällare

Fyrverkerier som är avfyrade lämnar du in på återvinningscentralen. Fyrverkerier som inte är avfyrade kan du lämna tillbaka till de butiker som säljer fyrverkerier.

Senast uppdaterad: 25 december 2018