• Startsida
  • / De 10 vinnande tipsen i Väsbys hållbara julkalender

De 10 vinnande tipsen i Väsbys hållbara julkalender

Vad kan vi som bor och jobbar i Väsby göra för att öka vår gemenskap och skapa en mer hållbar jul? I Väsbys hållbara julkalender på kommunens Facebook-sida delar vi med oss av små filmer på temat varje dag fram till julafton. Nu är julkalenderns tävling avslutad och 10 vinnande tips för en mer hållbar jul har utsetts.

Väsbys hållbara julkalender är en kommunikationssatsning från Upplands Väsby kommun. I julkalendern, som består av 24 små filmer, delar vi med oss av tips och inspiration för en mer hållbar jul.

Fram till den 18 december har man kunnat delta i en tävling om en egen Väsby-mössa genom att dela med sig av sina bästa tips för en mer hållbar jul. En jury, beståendes av kommunanställda med kunskap om hållbarhet, har nu utsett de 10 vinnande tipsen.

Grattis till vinnarna:

Kim Nordin.

Mina tips. Finns nog fler än vi som delar upp julen på två dagar. Man kan ta med sig resterna från det första till det andra julbordet då och på så sätt spara på svinnet. Den sociala delen är viktig på julen också. Lägg alla mobiler i en skål när gästerna kommit. Försten som plockar upp sin mobil får läsa upp julklappsrimmen. Bor man i ett område med många barnfamiljer så kan man ställa upp och vara tomte och gå från familj till familj och ställa upp för barnens skull.

Tobias Forsberg.

För en hållbarare jul, med grönare mat på bordet, hämtar jag inspiration från våra finska vänner i öster och ställer fram morots-, potatis- och kålrotslåda!

Hong Van.

För en mer hållbar jul tänker jag på handgjorda saker till exempel min julkrans nedan. Jag köpte ullen på en second hand-butik i centrum. Nu är det klart att hängas på dörren.

Veronica Morin.

Hållbart blir det om man planerar och delegerar. Planera mat tillsammans med de gäster som ev ska komma och delegera ut inköp och matlagning så blir det inte så stressigt och alla får sitt ansvarsområde. Skippa ålen! Och glöm inte att sortera skräpet. Lätt att glömma när kaoset drar igång så förbered påsar för papper och påsar för snören etc. God jul!

Amanda Thorell.

Mitt hållbarhetstips är att plantera en egen gran hemma som tex kan stå på balkongen. Sköter man om den kan den smyckas till julgran år efter år!

Sanna Kjettselberg Strand.

Istället för prylar, ge bort tid eller upplevelser! Barnen blir lika glada för ett besök på badhuset, årskort på ett lekland, en heldag i pulkabacken eller ett teaterbesök. Mindre konsumtion och mer umgänge mår alla (även moder jord) bättre av.

Pavel Maira.

Att sortera allt avfall från julklappsöppningen och se till att använda överbliven julmat som matlådor under mellandagarna.

Anneli Eriksson.

Ta en långpromenad på julaftonsmorgonen. Spara el på att brygga mycket kaffe en gång och häll upp i termos, som kan serveras under dagen! Stäng av TV:n under några timmar under eftermiddagen och spela ett trevligt sällskapsspel!

Annifrid Thunberg.

Jag klickade gratis hem från SÖRAB:s hemsidalänk till annan webbplats ”Miljötratt för matolja och fett” för att undvika fettpropp i avloppet. Om vi inte tar hand om våra rör, kan det bli översvämning hos mig eller dina grannar. Julen är definitivt en prövning för våra avloppsnät eftersom det lagas mycket fet mat. För kommun, grannar, och för våra rör använder jag miljötratten och det är mitt sätt stt bidra till en hållbar jul. Hoppas alla tar efter! God jul!

Lena Wallström.

Handla dina julklappar på Skopan. Så bidrar du till en hållbar utveckling i dubbel bemärkelse. Köp begagnat det gynnar inte bara miljön utan även andra människor som har det svårt i världen. Ditt bidrag till Skopan blir även bidrag till ett bättre liv för flera.

Fullständiga tävlingsvillkor och mer information om Väsbys hållbara julkalender.

Senast uppdaterad: 21 december 2018