• Startsida
  • / Etableringslyftet – startskottet för ett nytt arbetsmarknadsinitiativ

Etableringslyftet – startskottet för ett nytt arbetsmarknadsinitiativ

Etableringslyftet är ett projekt som matchar arbetsgivares önskemål med nyanländas kompetens för en snabbare väg till egen försörjning. Lokalerna i Sollentuna är invigda och projektet är därmed i full gång.

Projektledare Amir Amin och delprojektledare Danilo Espinoza i de nyinvigda lokalerna för Etableringslyftet. Foto: Mikael Kampner

Från vänster: Projektledare Amir Amin och delprojektledare Danilo Espinoza i de nyinvigda lokalerna. Foto: Mikael Kampner

– Nu går vi från ord till handling. Efter en tid av planering och förberedelser är drygt 40 personer inskrivna och i full gång med introduktionen. Tillsammans med regionens arbetsgivare skapar vi en dynamisk arbetsmarknad där vi tar tillvara de nyanländas kompetens och ger fler en möjlighet att snabbt komma ut i arbetslivet, säger Amir Amin, projektledare för Etableringslyftet.

Etableringslyftet vill ge nyanlända möjlighet till en snabbare och kortare väg till sysselsättning. Projektet matchar nyanlända och arbetsgivare med hjälp av jobbcoacher, skräddarsydd yrkes-introduktion och språkstöd för att skapa en dynamisk regional arbetsmarknad där Etableringslyftet effektivt och samordnat tar tillvara på de nyanländas kompetens, i syfte att stötta regionens behov av kompetensförsörjning.

–Vi kan konstatera att de tre kommunernas geografi skapar en lokal arbetsmarknad där individen bor nära sin möjliga arbetsplats oavsett vilken kommun denne bor i. Det känns då logiskt att arbeta tillsammans med våra grannkommuner och Arbetsförmedlingen, i en gemensam lokal där myndighetsgränserna suddas ut, säger Mikael Kampner, integrationssamordnare, Upplands Väsby kommun.

Lokalerna finns på Turebergsvägen 1B i Sollentuna. Besök www.etableringslyftet.selänk till annan webbplats för mer information eller kontakta projektledaren Amir Amin, 073-666 33 29, amir.amin@sigtuna.se.

Etableringslyftet är ett samarbete mellan Upplands Väsby, Sollentuna och Sigtuna kommuner, Arbetsförmedlingen och Europeiska socialfonden (ESF) som ger ett stöd på ca 30 miljoner kronor, vilket motsvarar 65 procent av budgeten. Projektet ska pågå i tre år.

Senast uppdaterad: 24 oktober 2018