• Startsida
  • / Sommartips och recept från kommunens måltidsstrateg

Sommartips och recept från kommunens måltidsstrateg

Sommaren fortsätter att vara varm och under varma sommardagar kan det vara extra välkommet med tips på god och enkel mat. Här kommer några recept och råd från Upplands Väsbys kommuns måltidsstrateg Karin Lilja.

Recept på god och enkel sommarmat

Sommarmat ska vara god och enkel. Varma sommardagar vill jag spendera utomhus och inte framför spisen. Ett av mina favoritrecept i sommarvärmen är halloumi- och jordgubbssallad med quinoa och avokado – så god! Till efterrätt mixar jag fryst mango med en skvätt kokosmjölk till en god och len mangosorbet. Superenkelt!

Recept på halloumi- och jordgubbssallad med quinoa och avokadolänk till annan webbplats

Picknicktips

Fint väder är också bästa tiden för picknick. Mat smakar aldrig så bra som utomhus! Goda mackor, wraps, paj, piroger, plättar eller en somrig sallad är alla tips på enkel och mättande mat som är lätt att ta med sig till stranden eller parken.

Och glöm inte att fylla på med vätska, speciellt barn och äldre som är extra känsliga för värmen. Yrsel och huvudvärk är typiska symptom på vätskebrist.

Mat och hygien

Under sommaren är det extra viktigt att hålla koll på hur du hanterar maten och handhygienen. Varma och fuktiga sommardagar gör att bakterier och mögel trivs extra bra. En grundregel för att hålla maten fräsch är att varm mat ska hållas varm och kall mat ska hållas kall, ända fram till (och gärna under) serveringen.

Tips för att hålla maten fräsch i värmen

  • Packa matsäcken i kylväska med kylklampar. Du kan också stoppa frysta vattenflaskor i kylväskan. Dels håller de maten kall, dels kommer du ha kallt vatten även på vägen hem från utflykten.
  • Låt inte maten stå framme länge i värmen. Undvik att förvara mat i direkt solljus.
  • Kontrollera ditt kylskåp, lagom temperatur i kylen är + 4 grader. Med en termometer kan du se var i kylskåpet det är kallast. Placera de känsligaste livsmedlen där. Känsliga livsmedel är till exempel köttfärs och färsk fisk.
  • Våga lita på dina sinnen – titta, lukta och smaka på maten så att du inte slänger mat i onödan.

Fler tips på hur du håller maten fräsch när det är varmt

Senast uppdaterad: 25 juli 2018