• Startsida
  • / Yrkeskunniga Väsbybor vann SM-guld

Yrkeskunniga Väsbybor vann SM-guld

Fredagen den 27 april avgjordes Yrkes-SM 2018, en tävling där yrkesskickliga ungdomar möts inom ett 40-tal olika yrken. Undersköterskan Jonna Mjörnell från Upplands Väsby vann guld i grenen vård och omsorg. Eleverna Erik Larsson och Oscar Eriksson från Väsby Yrkesgymnasium vann tillsammans guld i grenen betong.

Foto: Viktor Fremling, WorldSkills Sweden

Yrkes-SM är en tävling med avsikt att öka intresset för yrkesutbildningar som i år arrangerades för åttonde gången. När juryns beslut tillkännagavs efter tre hårda tävlingsdagar stod det klart att Upplands Väsby kan vara riktigt stolta över två välförtjänta förstaplatser.

”Roligt att tävla i ett yrke som man är stolt över”

Jonna Mjörnell, uppväxt och bosatt i Runby, studerade till undersköterska på gymnasiet när hon blev tillfrågad om hon ville tävla i Yrkes-SM. Efter att ha vunnit två regionala deltävlingar kvalificerade hon sig till finalen.

Det har varit en lång och rolig resa och jag har lärt mig väldigt mycket, både om mig själv och om min yrkesroll som undersköterska. Man lär sig mycket av att titta på de andra som tävlar.

Tävlingen i vård och omsorg avgjordes genom att de tävlande fick utföra sitt jobb på statister, på en scen inför både publik och jury.

Innan var jag jättenervös, men så fort jag väl steg upp på scenen glömde jag bort allt annat. Då var det som att gå in i en vanlig sal på jobbet.

Jonna tog studenten förra året och jobbar nu på Danderyds sjukhus. Hon arbetar på strokeavdelningen och älskar verkligen sitt jobb.

Jag har alltid vetat att jag vill jobba inom vården och det är roligt att få lyfta undersköterskeyrket som någonting positivt och tävla i ett yrke som man är stolt över.

SM-guldet innebär också att Jonna blir uttagen till Yrkeslandslaget och får tävla i VM i Ryssland 2019.

Något av det mest fantastiska med att jobba inom vården är att man aldrig blir fullärd, men det är en lång resa kvar till VM så jag har tid på mig att öva.

Foto: Viktor Fremling, WorldSkills Sweden

Hoppas på uppvaktning från företag

Erik Larsson från Upplands Väsby och Oscar Eriksson från Märsta vann tillsammans guld i grenen betong. Tävlingsmomentet innebar att bygga en modell av Uppsala domkyrka i armerad betong. Erik och Oscar är sistaårselever på Väsby Yrkesgymnasium och tar studenten till sommaren.

När vi träffade Erik och Oscar veckan innan tävlingarna började var de förväntansfulla och övade tillsammans med sin lärare Vahik Bedrosian. Vahik bedömde deras chanser att vinna som mycket goda.

De är noggranna och duktiga och har övat mycket.

På frågan om vad de vill jobba med efter studenten svarade Erik att han vill bli snickare och Oscar betongare.

Företag kommer att slåss om dem om de vinner! sa Vahik.

Och vann gjorde de alltså, precis som Jonna. Heja Väsby!

Foto: Viktor Fremling, WorldSkills Sweden

Senast uppdaterad: 16 maj 2018