• Startsida
  • / Att våga säga nej betyder att du bryr dig!

Att våga säga nej betyder att du bryr dig!

Just nu drar informationsinsatser igång runt om i landet för att minska ungdomars tillgång till alkohol. I Upplands Väsby lyfter föreningar, företag och församlingar gemensamt budskapet ”Att våga säga nej betyder att du bryr dig!”.

Mellan valborg och skolavslutningarna kommer budskapet "Att våga säga nej betyder att du bryr dig!" spridas i kommunen via flygblad, affischer, en gemensam debattartikel samt mailutskick till föräldrar.

Viktigt med tydliga gränser

Föräldrar spelar en avgörande roll när det gäller att minska drickandet bland tonåringar. Tvärtemot vad många tror så visar flera studier att majoriteten av landets tonåringar tycker att det är bra att föräldrar sätter tydliga gränser för dem vad gäller alkohol.

Två av tre 16-åringar skulle avstå från att skaffa alkohol om de inte fick tag i den från någon de känner väl. Äldre kompisar och syskon är den vanligaste källan till alkohol för minderåriga, men inte långt efter kommer föräldrar. Därför är det viktigt att föräldrar låter bli att köpa ut och bjuda minderåriga, samt konsekvent uttalar att det inte är okej att dricka alkohol före 18 års ålder.

Om fler vägrar langa kan vi minska alkoholskador och andra jobbiga saker som händer på fyllan. Att våga säga nej betyder att du bryr dig!

Information om ungdomar och alkohol på Tonårsparlören.selänk till annan webbplats

Information om kampanjen "Hejdå alkoholskador!"länk till annan webbplats

Senast uppdaterad: 23 april 2018