• Startsida
  • / Väsbyförebilder inom idrott och kultur prisade i Messingen

Väsbyförebilder inom idrott och kultur prisade i Messingen

På onsdagskvällen hölls Föreningsfesten i Messingen – en kväll för att hylla förebilder och goda insatser i Upplands Väsbys förenings- och kulturliv.

Två personer, en man och en kvinna som ler. Kvinnan ler och håller i blommor och en pokal.

Leif Bejhed (V), kultur- och fritidsnämndens ordförande, och Årets unga ledare 2017 – Cecilia Karlsson från Friskis & Svettis. Foto: Upplands Väsby kommun

Under kvällen delades flera priser ut till ledare och föreningar i Upplands Väsby kommun som har utmärkt sig särskilt under 2017. Föreningar och privatpersoner i kommunen har nominerat kandidater till utmärkelserna. Sedan har kultur- och fritidsnämnden valt ut de vinnare som presenterades under kvällen.

En rad idrottsutövare från kommunen som tagit mästerskapsmedaljer under förra året uppmärksammades också på Föreningsfesten.

Kulturstipendiater presenterades

Dessutom presenterades de kulturpersonligheter som tilldelats Upplands Väsby kommuns kulturstipendium för 2018-2019. Flera av stipendiaterna framträdde också på Messingens scen.

Föreningsfesten arrangeras av Upplands Väsby kommuns kultur- och fritidskontor.

Vinnare och stipendiater

Här kvällens alla vinnare och stipendiater:

Årets förening – Väsby Simsällskap

En förening som arbetar aktivt med stor bredd. Det spelar ingen roll om du är ung eller gammal, nybörjare eller elit – här arbetar man för att alla ska känna sig välkomna och känna att man kan utvecklas. Klubben är bland de tio bästa i Sverige inom sin idrott och plockar år efter år hem medalj efter medalj.

Årets ledare – Erik Lundgren, Bollstanäs SK

Med ett brinnande intresse för sporten och sitt ledarskap är han en stor förebild för alla i föreningen. Han började själv sin karriär som ungdomsspelare i klubben och fortsatte sedan vidare till A-laget. Han ger alla spelare en ärlig chans och utvecklar spelarna både på och utanför planen. Han lägger ner mycket tid på klubben och uppskattas av alla.

Årets unga ledare – Cecilia Karlsson, Friskis & Svettis

I sitt stora engagemang som styrelseordförande, har hon varit drivande i föreningens utveckling med ett ökat utbud för barn, ungdomar, äldre och personer med funktionsvariationer. Hon har blivit omvald styrelseordförande tre år i rad. Hon är otroligt driven i föreningen och tar inte bara avgörande beslut utan är även engagerad ute i hallen, receptionen och bland motionärerna.

Årets eldsjäl – Vivi-Ann Fransson, Friluftsfrämjandet

Med sitt brinnande engagemang och trogna arbete har hon i över 20 år varit en mycket uppskattad ledare. Hon har under sina år gjort det möjligt för både barn och vuxna att lära sig åka skridskor. Inför varje termin ser hon till att verksamheten fungerar, bland annat genom att ta emot anmälningar, schemalägga ledare och säkra verksamhetens framtid genom att se till att hjälpledare lärs upp. Utöver detta bakar hon inför varje helg 150 bullar som säljs för att dra in extra pengar till verksamheten.

Årets initiativ – Marie Lundström, Tiokampen

Hon leder grupper i allt från barngymnastik till parkour. Hon är uppdaterad och nytänkande utifrån vad barn och ungdomar efterfrågar. Personen är beundransvärd i att ha energi och entusiasm för att vid sidan av sitt arbete ställa upp för barn och ungdomar genom att åta sig ledarskap i flera olika föreningar samtidigt. Allt för att barn och ungdomar ska upptäcka och engagera sig i föreningslivet. En god förebild för det ideella ledarskapet.

Jämställdhetspriset – Andrea Möllerberg, Bollstanäs SK

Personen arbetar med barn och ungdomar efter mottot "Så många som möjligt, så länge som möjligt och så bra som möjligt”. Drivkraften i att erbjuda en verksamhet för alla oavsett ålder eller förutsättningar där alla ska kunna delta på samma villkor. Ju fler barn och ungdomar som får hjälp att röra sig desto bättre mår de och desto bättre mår deras familjer. Genom att slå ihop dam- och herrfotbollen har hon också visat att det inte är någon skillnad när man spelar fotboll. Alla är fotbollsspelare.

Kulturstipendium – Karl Holmqvist, författare

För sitt intresse och sin skicklighet i att skapa fiktiva berättelser från olika historiska tidsåldrar. Berättelserna engagerar och väcker nyfikenhet hos både barn och vuxna. Stipendiet syftar till att möjliggöra skrivandet av en barnbok om vikingatiden som utspelar sig i Upplands Väsby.

Kultur- och fritidsnämnden uppskattar val av ämne, då intresset för forntiden och Upplands Väsby som historisk plats är högst aktuellt under stipendieperioden, inte minst då vikingagården Gunnes gård firar 30-årsjubileum 2018.

Kulturstipendium – Thomas Backman, musiker

För sitt experimentella och träffsäkra musikaliska uttryck som berör och väcker nyfikenhet. Stipendiet syftar till att möjliggöra arbetet med att färdigställa det första albumet i eget namn, samt stödja fortsatta framträdanden.

Kulturstipendium – Elin Skorup, operasångerska

För sina framgångar som sopransolist med hela landet som arbetsfält – från Messingen i Upplands Väsby till de stora opera- och konsertscenerna. För en frilansande sångerska som verkar på högsta professionella nivå krävs ständigt underhåll av rösten och utveckling av repertoaren. Stipendiet syftar till att bekosta fortbildning och röstvård så att hon kan fortsätta att nå nya höjder – såväl röstmässigt som i karriären som operasångerska.

Kulturstipendium – Väsbykören

Med engagemang och glädje för sång och gemenskap berikar de kulturlivet i Upplands Väsby. Deras framträdanden är uppskattade och inspirerande både hos unga som äldre. Stipendiet syftar till att stimulera vidare utveckling inom sångteknik och utökad repertoar.

Kulturstipendium – Teuvo Riihioja, sångare och musiker

För sitt genuina engagemang där han genom sin röst berör och skapar glädje, inte minst hos boende på Hedvigsgården som han återkommande besöker. Stipendiet syftar till att bidra till ny musikutrustning som även fortsatt möjliggör hans värdefulla arbete för kommunens medborgare.

Senast uppdaterad: 9 mars 2018