• Startsida
  • / Earth Hour - en dag med klimatsmarta aktiviteter

Earth Hour - en dag med klimatsmarta aktiviteter

Lördagen 24 mars infaller Earth Hour och kommunen arrangerar flera aktiviteter i Messingen för att uppmärksamma detta. Alla aktiviteter är gratis!

Earth Hour

Klädbyte

Lämna in ett plagg och ta med dig ett annat hem! En klädbytardag är en rolig, social och helt gratis aktivitet där du kan lämna in kläder som du har tröttnat på och byta ut dem mot något annat plagg.

För varje plagg du lämnar in får du en biljett som du kan byta mot ett annat plagg. Tänk på att det ska vara hela, rena och inte allt för slitna kläder. Max 10 plagg per person.

Plats: Scenrummet, Messingen
Tid: 11–15

Leksaksverkstad

Kom och laga dina trasiga leksaker eller skapa dina egna i vår verkstad! Förvandla trasiga eller tråkiga leksaker till nya roliga med återbruksmaterial. Ta gärna med en leksak du har tröttnat på eller använd det material som finns.

Plats: Aktivitetsrummet, barnbiblioteket, Messingen
Tid: 11–15

Leksaksbyte

Ta med dina gamla leksaker och byt till nya favoriter! Kom med leksaker som inte längre används och byt ut dem mot något roligare. En aktivitet som är kul för både barn och miljö! Max 4 leksaksbyten per barn.

Plats: ABBA-salen, Messingen
Tid: 13–15

Lämna in leksaker redan från 12 mars!

På bibliotekets barnavdelning finns en insamlingslåda där du kan lämna in leksaker för byte. Du får ett inlämningskvitto med stämpel som du tar med dig 24 mars för att få byta till andra leksaker.

  • Max 4 leksaksbyten/barn.
  • Lägg leksaker, spel eller pussel som innehåller små delar i påsar.
  • Leksakerna ska vara hela och rena.
  • Trasiga leksaker återanvänds i leksaksverkstaden.
  • Leksaker som innehåller miljö- och hälsofarliga ämnen rensas ut.

Skänk leksaker i kommunhuset och Anton Tamm!
Vid receptionen i kommunhuset och Anton Tamm kan du från 12 mars istället skänka dina leksaker. Då får du inte ett inlämningskvitto utan leksakerna bildar ett startutbud så att barnen har något nytt att byta till.

Earth Hour är en kampanj där du genom att släcka lampan skickar en signal till politiker att ta klimatfrågan på allvar. WWF som ligger bakom Earth Hour har identifierat fem klimatbovar: Bilen, Börsen, Biffen, Bostaden och Butiken.

Regler för leksaker är strängare än för många andra varugrupper och EU:s regelverk utvecklas hela tiden. Trots detta kan en del leksaker (både nya och gamla) innehålla miljö- och hälsofarliga ämnen. Av denna anledning kommer inlämnade leksaker att ses över utifrån ett miljö- och hälsoperspektiv.

Först och främst kommer vi se över så att leksakerna som lämnas in är avsedda att användas som leksaker. Sedan kommer vi även att titta utifrån ett kemikalieperspektiv.

Information om hur du kan gå igenom leksaker sjäv finns på Håll Sverige Rent webbplatslänk till annan webbplats

Senast uppdaterad: 14 mars 2018