Upplands Väsby startsida
 
 
 
 
 
 
 

Information om algblomning vid Bollstanäsbadet

Miljökontoret rapporterar att det för närvarande är algblomning vid Bollstanäsbadet och avråder från bad där algblomningen är alltför riklig. Det råder dock inte badförbud.

Miljökontoret rapporterar att det för närvarande är algblomning vid Bollstanäsbadet och avråder från bad där algblomningen är alltför riklig. Det råder dock inte badförbud.

När det är algblomningar vid badplatser vill miljökontoret ge följande allmänna rekommendationer för bad:

  • Håll barn under uppsikt och undvik att bada när algblomningen är riklig.
  • Låt inte barn sitta och leka vid strandkanten där det ofta samlas alger.
  • Se till att hundar inte dricker eller badar i vattnet då de är mycket känsliga för algtoxiner.

De flesta algblomningar orsakas av blågröna alger. Dessa kan bilda toxiner, ämnen som är giftiga för både människor och djur. Giftalgerna uppträder nyckfullt och kan finnas kvar i vattnet i en månad likväl som de snabbt kan försvinna vid blåsig väderlek.

Det kan gå att bada i vatten med lite alger, om vattnet är klart. En allmän regel för bad när det finns mycket alger är att en vuxen person ska kunna se fötterna när vattnet når upp till knäna. Efter bad i algbemängt vatten finns alltid en risk för att drabbas av hudirritationer eller andra problem såsom ont i öron, hals och huvudvärk.

En rekommendation är att inte ge sig ut på längre simturer och att gärna duscha efter badet.

Vid frågor kontakta Väsby Direkt, tel. 08-590 970 00.

Sidansvarig: Maria Röstberg
Senast uppdaterad 03 augusti 2017

Upplands Väsby kommun • 194 80 Upplands Väsby • Besök: Dragonvägen 86 • Telefon: 08-590 970 00  •  E-post: vasbydirekt@upplandsvasby.se Facebook: facebook.com/upplandsvasbylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster