Ungdomshus tillbaka i ny lokal

Förra sommaren flyttade ungdomsverksamheten VEGA från sina gamla lokaler på Centralvägen till det gula huset i Suseboparken. Nu är de redo att ta emot besökare igen.

Mike Kumi och Mahmoud "Bobo" Piran arbetar på ungdomshuset VEGA.

Mike Kumi (vänster) och Mahmoud "Bobo" Piran arbetar i ungdomshuset VEGA.

– Många av våra mest engagerade besökare har varit på oss länge och undrat när vi ska öppna, berättar Mike Kumi och Mahmoud Piran som arbetar som kulturproducenter på VEGA. Nu kände vi att det var dags.

I VEGAs nya lokaler finns i dagsläget musikstudio, danslokal och gym. Snart kommer även en liten biosalong stå klar. I takt med att den yttre fasaden blir klar kommer även fler rum att iordningställas på insidan och utrustas med symaskiner, soffor och böcker.

– Vi är inte så många i personalen men vi har fått mycket hjälp av ungdomarna. De har gjort jättemycket, säger Mahmoud Piran som oftast kallas Bobo.

VEGA styrs till stor del av en tillsatt ungdomsstyrelse som beslutar om vilka typer av aktiviteter som ska bedrivas i huset och hur det ska se ut när allt är klart.

– De har till exempel bestämt att den där väggen ska vara svart och många andra saker, berättar Henrik Bylund som är verksamhetschef.

Han menar att tanken inte är att allt ska stå klart och vara serverat för dem som vill besöka VEGA utan att de själva ska få vara med och fixa.

– De här är ungdomar, och vissa är ju till och med vuxna, så det går att ställa lite krav på dem, forsätter han.

VEGA bedrivs med hjälp av kultur- och fritidskontoret med stöd av Studie-förbundet. Verksamheten är drog- och alkoholfri. Utöver Mike Kumi som är utbildad fritidspedagog och Mahmoud ”Bobo” Piran som tidigare arbetade som matematiklärare finns även fritidsledare på plats. En av dem är Sally Saw som bland annat kommer att hjälpa dem som vill använda studion.

– Jag är anställd via Studieförbundets projekt Vägen ut och kommer att vara här och hjälpa dem som kommer hit med allt möjligt; skriva texter, spela in musik och mixa, säger hon och visar runt i den nya studion med tillhörande ljudisolerat inspelningsbås.

VEGA är gratis att besöka för personer mellan 16-20 år och är främst inriktat på kulturaktiviter, men här kan även de som vill få läxhjälp och söka jobb.

– Vi är här för att stötta dem med allt möjligt, säger Bobo.

Henrik Bylund utanför VEGAs nya hus.

Henrik Bylund utanför VEGA.

Officiell invigning sker den 17 juni med grill och andra trevligheter

Öppettider:
Måndag: grupp 15-21 (gruppverksamhet)
Tisdag: 16-22 (För alla)
Onsdag: 15-21 (För tjejer och gruppverksamhet)
Torsdag: stängt
Fredag: öppet 16-22 (För alla)
Lördag: stängt
Söndag: öppet 14-21 (För alla)

Plats: Suseboparken, Skolvägen 2
Verksamheten är drog- och alkoholfri och riktar sig till personer som är 16-20 år.

Senast uppdaterad 06 april 2016