Nationella minoritetsveckan 1-7 dec

Välkommen till Väsbys nationella minoritetsvecka 1-7 december.

Utställningen Arvet » Måndag 1 december (öppet 1–14 december)

I vandringutställningen Arvet står andra och tredje generationens Sverigefinnar i blickfånget. Utställningen baserar på intervjuer, bilder samt berättelser om människor och miljöer. Messingen vån.2, fri entré

13.00 Eila Bromme, ordf. samrådsgruppen finskt förvaltningsområde,inviger utställningen.

13.10 Erkki Vuonokari, Sverigefinländarnas arkiv, initiativtagare till Arvet berättar om utställningen.

Romer » Tisdag 2 december - INSTÄLLD!

De romska filmvisningarna tisdag 2 december kl 13.00 och 14.00 Messingen är tyvärr inställda på grund av sjukdom

Sveriges internationella Roma filmfestival visar två kortfilmer med efterföljande diskussioner. Visning och diskussion leds av Domino Kai från SIRF (www.sirf.se).

13.00 Their youth, Lokal ABBA Messingen. Fri entré. Filmen bygger på verkliga händelser och handlar om ett romskt läger där befolkningen väntar på att bli deporterade. Regi David Roux, 2012, längd 12 min, språk: franska och romanes, text: engelska

14.00 Point of Outbreak, Lokal ABBA Messingen. Fri entré. Dokumentärfilm om bybor i Sendrölad i Ungern där hopp och framtidstro blandas med motstånd och antiziganism. Regissör Edit Köszegi, 2010, längd: 37 min, språk: ungerska, text: engelska.

Judar » Onsdag 3 december

19:00 Författaren Leif Zern berättar om sin bok Kaddish på motorcykel, Lokal ABBA Messingen. Fri entré. Kaddish på motorcykel är en berättelse om författarens judiska uppväxt i Stockholm. Leif Zern har länge arbetat som teaterkritiker och skribent samt har skrivit ett flertal böcker.

Samer » Torsdag 4 december

13:00 Författaren Ann-Helen Laestadius berättar om sitt författarskap Lokal Nobel Messingen. Fri entré. Ann-Helén Laestadius berättar om sina böcker, samer, språk och identitet. Hon berättar om sin egen bakgrund och om att hon inte fick lära sig samiska och hur det har påverkat hela familjen. Ann-Helén Laestadius är journalist och författare. Debutroman ”Sms från Soppero”.

Tornedalingar » Fredag 5 december

10:00 Författaren Katarina Kieri berättar om sitt författarskap Lokal ABBA Messingen. Fri entré. Katarina Kieri har rötter i det finsktalande Tornedalen. Hon debuterade 1993 med diktsamlingen Slutet sällskap. Kieri rör sig mellan poesi, prosa och dramatik och skriver för såväl vuxna som barn.

Sverigefinländare » Lördag 6 december

Finlands självständighetsdag

14.00 Självständighetsandakt i Vilunda kyrka Kyrkvägen 12

14.30 Självständighetsfirandet fortsätter i Vilunda församlingshem med tal, dans och fika. Fri entré

Sverigefinnar » Söndag 7 december

12.00–15.00 Finsk söndag. Sagostund, pyssel och fika med temat vinter. Lokal Messingen barnbiblioteket/aktivitetsrummet. Fri entré.

14.00 Konsert med den finska artisten Joel Hallikainen. Lokal Vilunda kyrka, Kyrkvägen 12. Entréavgift 120 kr per person.

Minoritetsveckan är ett samarbete mellan Finska föreningen, Svenska kyrkan i Upplands Väsby, PRO Upplands Väsby finska, Sverigefinska skolan, Sveriges internationella Roma festival, Sverigefinländarnas arkiv och Upplands Väsby kommun.

nationella minoritetsveckan 2015
Senast uppdaterad 02 december 2014